Πακέτο στήριξης για τη βρετανική οικονομία

Πακέτο στήριξης για τη βρετανική οικονομία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο δανεισμού πρώτη φορά από το 2009 και παρουσίασε νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας και της τραπεζικής ρευστότητας στην προσπάθειά της να μετριάσει το πλήγμα που προκαλεί η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει πως η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιο αβέβαιη μετά το Brexit, επαναλαμβάνοντας ότι αν απαιτηθεί είναι έτοιμη να πάρει και νέα μέτρα τους επόμενους μήνες.

Με τη βρετανική οικονομία να οδεύει προς ισχυρή επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε χθες να ρίξει ομοβροντία μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας ώστε να περιορίσει κατά το δυνατόν τις οικονομικές συνέπειες του Brexit. «Ενεργώντας γρήγορα και συνολικά (η τράπεζα) μπορεί να περιορίσει την αβεβαιότητα, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, να μετριάσει την επιβράδυνση και να υποστηρίξει την αναγκαία προσαρμογή της οικονομίας» δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, κ. Μαρκ Κάρνεϊ. Η ΤτΑ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% και παρουσίασε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 70 δισ. ευρώ το επόμενο εξάμηνο. Παράλληλα υιοθέτησε και δύο ακόμη προγράμματα, το πρώτο ύψους σχεδόν 12 δισ. ευρώ για αγορές εταιρικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και το δεύτερο, ύψους μέχρι 110 δισ. ευρώ ώστε να διασφαλίσει ότι οι βρετανικές τράπεζες θα συνεχίσουν να δίνουν δάνεια παρά τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Η λίρα υποχώρησε μέχρι 1,4% έναντι δολαρίου και μέχρι 1,35% έναντι του ευρώ. Παράλληλα η απόδοση των βρετανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε χθες σε νέο επίπεδο ρεκόρ, στο 0,65%, από 0,79% την Τετάρτη.

Η αιτιολογία της ΤτΑ

«Πήραμε αυτά τα μέτρα διότι έχουν αλλάξει σημαντικά οι οικονομικές προοπτικές. Οι (οικονομικοί) δείκτες έχουν υποχωρήσει έντονα, στις περισσότερες περιπτώσεις σε επίπεδα που είχαμε δει τελευταία φορά στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και σε ορισμένες περιπτώσεις στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών» είπε ο κ. Κάρνεϊ, προσθέτοντας ότι η ΤτΑ είναι έτοιμη να πάρει και επιπλέον μέτρα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αγγλίας διατήρησαν αμετάβλητη (στο 2%) την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2016. Ωστόσο, για το 2017 προβλέπουν έντονη επιβράδυνση της οικονομίας στο 0,8%, από 2,3% που ήταν η πρόβλεψη πριν από το Brexit. Παράλληλα, η ΤτΑ αναθεώρησε πολύ προς τα επάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εξαιτίας της εξασθένησης της στερλίνας και πλέον προβλέπει ότι αυτός θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2018 και το 2019. Μάλιστα, οι Αγγλοι κεντρικοί τραπεζίτες διευκρίνισαν ότι το κόστος που θα είχε η προσπάθεια να τον περιορίσουν στο 2%, που είναι και ο στόχος, θα ήταν μεγαλύτερο από τα οφέλη. Ο κ. Κάρνεϊ διευκρίνισε χθες ότι δεν είναι υπέρμαχος των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού τους επόμενους μήνες, το πιθανότερο κατά 0,15% στο 0,05%.

Προειδοποιεί η ΕΚΤ

Μπορεί οι αγορές να άντεξαν στο σοκ του Brexit, ωστόσο έχει «αυξηθεί η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ τα δεδομένα για το β΄ τρίμηνο υποδηλώνουν (ότι θα έχουμε) υποτονική δραστηριότητα και εμπόριο παγκοσμίως» προειδοποίησε χθες και η ΕΚΤ στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο. Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε χθες την πρόβλεψή της για «μέτρια» ανάκαμψη και την ετοιμότητά της να λάβει και νέα μέτρα. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το φθινόπωρο η ΕΚΤ θα επεκτείνει χρονικά τις αγορές κρατικών ομολόγων. Χθες ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη γερμανικών κρατικών ομολόγων που θα μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή