ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «mobile money» θα φθάσει τα 571 δισ. δολ το 2022

to-mobile-money-tha-fthasei-ta-571-dis-dol-to-2022-2145787

Κρίσιμη μάζα αποκτούν σταδιακά οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω κινητών τηλεφώνων, μεταμορφώνοντας τον χώρο των τραπεζικών συναλλαγών. Το λεγόμενο «mobile money» όχι μόνο έχει αρχίσει να αποκτά οπαδούς, αλλά οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των χρηστών αντίστοιχων υπηρεσιών σε 1 δισ. έως τα τέλη του 2016. Την εν λόγω περίοδο το «mobile money» θα σπάσει το ορόσημο του 1 δισ. χρηστών – Θα ξεπεράσει το μισό δισ. η αξία των συναλλαγών το 2022.

Σύμφωνα με νέο report της Strategy Analytics (Mobile Money Forecast 2010 – 2022), ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 20% των μοναδικών χρηστών κινητών τηλεφώνων, ήτοι περίπου 1 στους 5 κατόχους μιας κινητής συσκευής αναμένεται να κάνει χρήση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του κινητού του.

Η αγορά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω κινητού τηλεφώνου, που, ήδη, βρίσκεται ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα των τραπεζικών ιδρυμάτων, αναμένεται να αποκτήσει, έως το 2022, τη δομή μιας «ώριμης» αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αξία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μέσω κινητών θα ξεπεράσει τα $200 δισ. το 2016, για να υπερδιπλασιαστεί στα $571 δισ. έως τα τέλη του 2022.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι την αγορά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω κινητών θα τροφοδοτήσει η ζήτηση για τραπεζικές υπηρεσίες στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και η αυξανόμενη διείσδυση των υπηρεσιών «mobile money» σε περιοχές όπως η Αφρική.

Καταλύτη θα αποτελέσει η είσοδος των social media. Η τάση έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν τις on-line πλατφόρμες και για τραπεζικές εργασίες. Αν και οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι τα social media μπορεί να είναι οι τράπεζες του μέλλοντος, θεωρούν ότι το εν λόγω κανάλι μπορεί να απογειώσει το «mobile money».

Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλεια των συναλλαγών θα παίξει κομβικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω κινητού τηλεφώνου.