Προτίμησαν τα μετρητά οι πλούσιοι το 2015

Προτίμησαν τα μετρητά οι πλούσιοι το 2015

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 μπορεί να πέρασε στην ιστορία ως μία ακόμη χρονιά με χαμηλή ανάπτυξη για τα ιστορικά δεδομένα, με θέματα όπως η εισοδηματική ανισότητα να αναδεικνύονται ως κεντρικά στον δημόσιο διάλογο. Ενδεικτικό του προβλήματος της χαμηλής ανάπτυξης είναι ότι στην Ευρώπη η ΕΚΤ εγκατέλειψε την παραδοσιακά συντηρητική νομισματική της πολιτική και υιοθέτησε την ποσοτική χαλάρωση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την οικονομία και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, για τους δισεκατομμυριούχους αυτού του κόσμου το 2015 ήταν μία ακόμη καλή χρονιά. Ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 5,4% στα 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί νέο ρεκόρ. Μόνο το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από τον συνολικό πλούτο των δισεκατομμυριούχων και μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν υψηλότερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, σύμφωνα με στοιχεία από την ετήσια έκθεση της Wealth X, μονάδας ερευνών της UBS.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Wealth X, για τους δισεκατομμυριούχους μπορεί συνολικά να αυξήθηκε ο αριθμός τους κατά 6,4% και κυρίως να αυξήθηκε ο πλούτος τους, όμως παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ανά τον κόσμο. Επίσης παρατηρήθηκε ότι στη διάρκεια του 2015 οι πολύ πλούσιοι αυτού του κόσμου μάλλον ένιωθαν ανασφάλεια και γι’ αυτό φρόντισαν να ρευστοποιήσουν σημαντικό μέρος της περιουσίας και να διατηρήσουν τα μετρητά τους. Τα αποθέματα σε ρευστό αυξήθηκαν το 2015 στο 22,2% του καθαρού πλούτου τους, τάση που έχει αρχίσει από το 2012.

Συνολικά ο μεγαλύτερος αριθμός δισεκατομμυριούχων στον κόσμο εξακολούθησε να υπάρχει το 2015 στην Ευρώπη-Μέση Ανατολή και Αφρική, όπου κατεγράφησαν 1.013 δισεκατομμυριούχοι με συνολικό πλούτο 2,9 τρισ. δολάρια, μειωμένο κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2014. Η μερίδα του λέοντος εξακολουθεί να ανήκει στην Ευρώπη με 806 δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι διέθεταν συνολικό πλούτο ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων, μειωμένο κατά 1,9% συγκριτικά με το 2014. Αντιθέτως στη Μέση Ανατολή οι δισεκατομμυριούχοι κατάφεραν να αυξήσουν τον πλούτο τους κατά 9%, στα 450 δισ. δολάρια. Στην Αφρική, οι 41 δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται κατά 14%. Στην αμερικανική ήπειρο ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μπορεί να είναι χαμηλότερος (728 άνθρωποι) απ’ ό,τι στην Ευρώπη, ωστόσο κατείχαν το 2015 τα περισσότερα χρήματα, 3 τρισ. δολάρια, αυξημένα κατά 5,8% σε σύγκριση με το 2014.

Η τάση των δισεκατομμυριούχων να αυξήσουν τη ρευστότητά τους αποδίδεται στην ανασφάλεια που αισθάνονται, αλλά και στο ρεύμα για είσοδο νέων εταιρειών σε χρηματιστήρια. Ο οικονομικός δυναμισμός της Ασίας φαίνεται και στον κόσμο των δισεκατομμυριούχων. Στην Ασία ο αριθμός τους είχε αυξηθεί το 2015 κατά 15,2% και ο πλούτος τους κατά 19,6%. Μάλιστα, στην Ασία, ιδίως στην Κίνα, είχε δημιουργηθεί πέρυσι το 70% του καθαρού πλούτου που είχαν αποκτήσει συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι. Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, το 15,2%, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό κλάδο, αν και ενισχύεται η τάση για διαφοροποίηση. Δισεκατομμυριούχοι που προέρχονται από τη βιομηχανία εξακολουθούν να αυξάνονται και πλέον αποτελούν το 12,8% του συνόλου. Τέλος, εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών και μάλιστα να αυξάνεται εις βάρος των τελευταίων. Το 2015 καταγράφηκαν 8,4 άνδρες δισεκατομμυριούχοι για κάθε γυναίκα δισεκατομμυριούχο, από αναλογία 8,1 προς 1 το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή