Σημάδια «φούσκας» στη γερμανική αγορά κατοικίας

Σημάδια «φούσκας» στη γερμανική αγορά κατοικίας

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αγορά κατοικίας στη Γερμανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας «φούσκας». «Ο συνδυασμός της αύξησης των μισθών, των αρνητικών αποδόσεων στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, ο υποτονικός πληθωρισμός και ένα υψηλό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της γερμανικής αγοράς κατοικίας», σημειώνεται σε μελέτη της επενδυτικής εταιρείας Jefferies.

Eνώ ο χαμηλός πληθωρισμός αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη αρκετών κλάδων της οικονομίας, παίζει θετικό ρόλο στην αγορά κατοικίας της Γερμανίας, γράφει ο Σον Ντάρμπι, υψηλόβαθμος οικονομικός αναλυτής της Jefferies. Σε μια αγορά που οι τιμές κινούνταν σε αρκετά συντηρητικά επίπεδα τα προηγούμενα χρόνια, η άνοδος που έχει καταγραφεί τελευταία πυροδοτεί φόβους για τη δημιουργία «φούσκας». Σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 5,6% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, ένα ποσοστό διπλάσιο από τον ετήσιο μέσον όρο που ισχύει από το 1970. Μάλιστα, σύμφωνα με την Green Street Advisors, οι τιμές κατοικίας στη Γερμανία δεν έχουν παρουσιάσει καμία αύξηση σε πραγματικούς όρους την τελευταία 40ετία. Η υιοθέτηση μιας πολιτικής αρνητικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται πως θα εντείνει τις ανοδικές τάσεις στις τιμές κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή