Πόσο αντισυστημικός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ;

Πόσο αντισυστημικός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ;

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Ντιτρόιτ, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα για την οικονομία, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως το έθνος θα πρέπει «να σταματήσει να στηρίζεται στις κουρασμένες φωνές του παρελθόντος». Μια τέτοια τοποθέτηση μπορεί να ερμηνευόταν και ως έμμεση επίθεση στη Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ομως, με τη δήλωση πως «δεν έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε ένα στρεβλό σύστημα εξαρτώμενοι από ανθρώπους που εξαρχής το στρέβλωσαν» κατανοεί κανείς, κατά κάποιον τρόπο, με τι κίνητρα κατάρτισε την πρόσφατη λίστα οικονομικών συμβούλων.

Η λίστα αυτή έχει προκαλέσει μεγάλες απορίες στους χρηματοοικονομικούς κύκλους, δεδομένου ότι απέχουν τα ονόματα διακεκριμένων οικονομολόγων που έχουν υποστηρίξει υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εδώ και χρόνια». (Επίσης, δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα γυναικείο όνομα στη λίστα.)

Ο κύκλος οικονομικών συμβούλων που υποσχέθηκε ο κ. Τραμπ δεν είναι μια τυπική λίστα. Ο πιο διακεκριμένος από τη λίστα των λιγότερο διακεκριμένων συμβούλων είναι ο Πίτερ Ναβάρο, διδάκτωρ και καθηγητής του Πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια. Εχει ταχθεί κατά του ελεύθερου εμπορίου και κατηγορεί την Κίνα για τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ.

Υπάρχουν και άλλοι. Ο Στέφεν Μουρ είναι υπέρμαχος των σταθερών συντελεστών φορολόγησης και συνιδρυτής της οργάνωσης κατά της φορολογίας «Το Κλαμπ για την Ανάπτυξη» (Club for Growth). Ο Ντέιβιντ Μάλπας είναι οικονομικός σύμβουλος και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Bear Stearns. Στην ομάδα οικονομικών συμβούλων του κ. Τραμπ περιλαμβάνονται, επίσης, μεγιστάνες ή άλλοι που φιλοδoξούν να γίνουν μεγιστάνες – όλοι είναι, βέβαια, χορηγοί του κ. Τραμπ. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο Στέφεν Ροθ, μεγιστάνας στον κλάδο ακινήτων που είναι συνιδιοκτήτης σε κτίριο με τον κ. Τραμπ· ο Χάρολντ Χαμ, ο οποίος είναι ένας δισεκατομμυριούχος γνωστός για τις παράτολμες επενδυτικές κινήσεις του· ο Τζον Πόλσον, που είναι δισεκατομμυριούχος, διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και ένας από τους μεγαλοεπενδυτές της Wall Street· ο Στιβ Φέινμπεργκ, που είναι συνιδρυτής της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) Cerberus· ο Νταν Ντιμίκο, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της χαλυβουργίας Nucor Corporation, που προασπίζει την επαναφορά θέσεων εργασίας στον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο.

Παραλίγο να συμπεριληφθεί και ο Καρλ Ικαν, ακτιβιστής επενδυτής και μακροχρόνιος υποστηρικτής του κ. Τραμπ, αλλά δεν υπήρχαν τα περιθώρια διότι συμμετέχει σε ανεξάρτητη πολιτική επιτροπή –super PAC (Political Action Committee)– και έτσι δεν έχει το δικαίωμα να χρηματοδοτεί απευθείας την εκστρατεία πολιτικών ή πολιτικών κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Τραμπ έχει προβληθεί ως ένας αντισυστημικός πολιτικός υποψήφιος που είναι διατεθειμένος να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να κάνει δύσκολες επιλογές. Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter κάτω από δική του φωτογραφία και μία της Χίλαρι Κλίντον αναφέρει πως εκείνη έλαβε χορηγίες 48,5 εκατ. δολαρίων από hedge funds ενώ ο ίδιος μόνον 19.000 δολάρια. Εγραψε: «Η διεφθαρμένη κ. Κλίντον ελέγχεται κατά 100% από τους χορηγούς της».

Αυτό το μήνυμα και η ομάδα οικονομικών συμβούλων του κ. Τραμπ στέλνουν μεικτά μηνύματα στους ψηφοφόρους. Είναι ξεκάθαρο πως έχει την υποστήριξη παραγόντων του χρηματοοικονομικού κλάδου ή ακόμη και παραδοσιακών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η μεγάλη πρόκληση του κ. Τραμπ είναι πως προσπαθεί να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Να είναι εντός και εκτός των ελίτ.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δημιουργήσει το προφίλ του επιτυχημένου επιχειρηματία και να περάσει το μήνυμα πως θα εργαστεί για τους χαμηλόμισθους και παραγκωνισμένους της αμερικανικής οικονομίας. Ομως και οι καθιερωμένοι χορηγοί των Ρεπουμπλικανών, όπως ο Στέφεν Σβάρτσμα, συνιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού Blackstone Group, έχουν αρνηθεί να συσχετιστούν με τον κ. Τραμπ. Οταν ο κ. Τραμπ είχε αναφερθεί στον Χέντρι Κράβις, ιδρυτή της Hohlberg Kravis Roberts, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο ίδιος απάντησε: «Ηταν τρομακτικό όταν το ανέφερε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή