ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών

ypo-piesi-oi-eyropaikes-agores-metochon-2146904

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ εξαιτίας της ανησυχίας πολλών επενδυτών ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τούς επόμενους μήνες παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με αργό ρυθμό.

Στο Λονδίνο οι μετοχές υποστηρίχθηκαν από τα θετικά στοιχεία για την ανεργία, αλλά παρ’ όλα αυτά ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,50%. Ακόμη πιο μεγάλη ήταν η πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες 1,3%, ενώ και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε και αυτός με πτώση, 1,56%, ενώ το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στο Μιλάνο με τον  FTSE MIB να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες 1,58%. Πτωτικά κινούνταν και η Wall Street εξαιτίας των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που είχαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπως η Target και η Staples.

To χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν χθες το μοναδικό μεγάλο χρηματιστήριο που έκλεισε με άνοδο, 0,9%, έπειτα από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αιτία για την άνοδο ήταν η υποχώρηση της ισοτιμίας του γιεν, που ευνοεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.