Στο σφυρί… βγαίνουν ξανά τέσσερις ιταλικές τράπεζες

Στο σφυρί… βγαίνουν ξανά τέσσερις ιταλικές τράπεζες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει εκ νέου να πουλήσει τις τέσσερις μικρές τράπεζες που είχε διασώσει τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια να τις πουλήσει και τις τέσσερις μαζί, όπως είχε αρχικά επιχειρήσει. Η πρώτη προσπάθεια να τις πουλήσει είχε αποβεί άκαρπη, διότι οι τρεις προσφορές που είχαν υποβληθεί είχαν απορριφθεί τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, οι νέες προσφορές για τις τέσσερις τράπεζες πρέπει να υποβληθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου από ενδιαφερομένους που είτε δεν είχαν καταθέσει προσφορά μετά την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος είτε από τους τρεις υποψηφίους που είχαν καταθέσει ελλιπείς προσφορές τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Reuters. Το Σάββατο η εφημερίδα Il Sole 24 Ore είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να πουλήσει και τις τέσσερις τράπεζες μαζί και πλέον θα προσπαθήσει να τις πουλήσει ξεχωριστά. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από το Reuters. Μέχρι σήμερα οι ιταλικές τράπεζες έχουν δαπανήσει 3,5 δισ. ευρώ για την οικονομική διάσωση των Banca Marche, Banca Etruria, CriChieti και CariFerrara, καλύπτοντας ζημιές που είχαν προκληθεί κυρίως από τη διαγραφή μη εξυπηρετούμενων δανείων και ώστε να τις ανακεφαλαιοποιήσουν.

Η τιμή πώλησης των τεσσάρων τραπεζών έχει ήδη μειωθεί κατά 400 εκατ. ευρώ, στο 1,4 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά οι προσφορές που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα είναι πολύ μικρότερες, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Η τριετής ύφεση της ιταλικής οικονομίας, που έληξε το 2015, είχε προκαλέσει τη σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 360 δισ. ευρώ ή στο 1/5 των δανείων που έχουν χορηγηθεί συνολικά. Μετά την εκπνοή της προηγούμενης προθεσμίας στα τέλη Ιουλίου, η Τράπεζα της Ιταλίας είχε ανακοινώσει ότι είχε λάβει τρεις προσφορές για την εξαγορά των τραπεζών. Προσφορά είχαν καταθέσει μεταξύ άλλων και τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια Apollo Global Capital και Lone Star. Σύμφωνα με το Reuters, ο βασικός παράγοντας που οδηγεί σε χαμηλότερη αποτίμηση των τεσσάρων τραπεζών είναι η φτωχή ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή