Η ελεύθερη ζώνη εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε. διχάζει την Ευρωζώνη

Η ελεύθερη ζώνη εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε. διχάζει την Ευρωζώνη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ διέψευσαν χθες τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ουάσιγκτον έχουν εκ των πραγμάτων αποτύχει σε ό,τι αφορά τη σύναψη Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ). Εντούτοις, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου διχάζουν την Ευρωζώνη, με τη Γαλλία να καλεί τις Βρυξέλλες να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Μάικλ Φρόμαν, δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού συνεχίζονται. Εντούτοις, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ αυτόν τον Νοέμβριο, όπως ήταν ο στόχος των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Εμπορίου Μαθίας Φεκλ δήλωσε χθες πως θα υποβάλει επίσημο αίτημα για τον τερματισμό των συζητήσεων με τις ΗΠΑ, διότι η Ουάσιγκτον δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα. Στο μεταξύ, προχθές εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την τοποθέτηση του κ. Γκάμπριελ από την Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε πως «οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη». Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών «βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο και έχουμε ετοιμάσει προτάσεις για όλα σχεδόν τα κεφάλαια», πρόσθεσε ο ίδιος. Πάντως, η απόρριψη της ΤΤΙΡ από τον Σοσιαλδημοκράτη κ. Γκάμπριελ έρχεται σε αντίθεση με τη θετική στάση που τηρεί η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Φαίνεται πως υπάρχουν αντιθέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, που γίνονται όλο και πιο εμφανείς ενόψει και των εθνικών εκλογών μέσα στο επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή