ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα

10s8asia

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Κίνα θα αυξηθούν περίπου 4% στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση του Κρατικού Κέντρου Πληροφοριών. Η αντοχή της κινεζικής οικονομίας, οι εύρωστες υποδομές και η τεράστια αγορά της θα συνεχίσουν να προσελκύουν ξένους επενδυτές, αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπλέον, η Κίνα έχει μειώσει το όριο για τις ξένες επενδύσεις και προωθεί επίσης μεταρρυθμίσεις για το περαιτέρω άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών, αναφέρει η έκθεση. Προβλέπει, ωστόσο, ότι ορισμένοι παράγοντες είναι πιθανό να περιορίσουν σε χαμηλά επίπεδα την αύξηση των ξένων επενδύσεων, όπως η περαιτέρω ανατίμηση του γουάν, καθώς και το αυξανόμενο κόστος και η φθίνουσα κερδοφορία στις βιομηχανίες έντασης εργασίας της Κίνας.

Και «εγχώριο» ενδιαφέρον

Στους πρώτους επτά μήνες του 2016, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν 4,3% σε ετήσια βάση έναντι 5,1% στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η έκθεση προβλέπει ότι οι επενδύσεις από την Κίνα προς το εξωτερικό θα αυξηθούν περισσότερο από 20% στο δεύτερο εξάμηνο, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος από τις εγχώριες εταιρείες και του χαμηλότερου κόστους επένδυσης, εν μέσω μιας υποτονικής παγκόσμιας οικονομίας.

Επίσης, η στρατηγική της Κίνας για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα οδήγησε στην ίδρυση περισσότερων εταιρειών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε μία ώθηση για τη βιομηχανική αναδιάρθρωση, δήλωσε ο Λιν Νιανσιού, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου φέτος ιδρύθηκαν 2,62 εκατ. εταιρείες, αριθμός αυξημένος κατά 28,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου. Οι νέες εταιρείες δημιούργησαν 1,46 εκατ. θέσεις εργασίας στο πρώτο εξάμηνο, από τις οποίες οι 230.000 δημιουργήθηκαν μόνο στον Ιούνιο.