Τα αγαπημένα ομόλογα της Τράπεζας της Αγγλίας

Τα αγαπημένα ομόλογα της Τράπεζας της Αγγλίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόλογα του αμερικανικού κολοσσού υψηλής τεχνολογίας Apple, της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler και της γαλλικής ενεργειακής Electricite de France συγκαταλέγονται μαζί με πολλούς άλλους τίτλους εταιρειών που δεν είναι βρετανικές αλλά είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας. Συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 300 τίτλων που έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα, καθώς σκοπεύει να τα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα εγκαινιάσει σε 10 ημέρες και θα έχει διάρκεια 18 μηνών.

Ο κατάλογος αποτελείται από ομόλογα και άλλους τίτλους τουλάχιστον 100 εταιρειών, πολλές από τις οποίες έχουν σημαντικές επιχειρήσεις στη Βρετανία, αλλά η έδρα τους βρίσκεται αλλού. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η παρουσία τίτλων ξένων εταιρειών στο πρόγραμμα της Τράπεζας της Αγγλίας καταδεικνύει σε τι βάθος έχουν αναγκαστεί να φθάσουν οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να τονώσουν τις παραπαίουσες οικονομίες τους. Η Βρετανία προσέλκυσε επί χρόνια ξένες επενδύσεις και, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, κριτήριό της για το ποιους τίτλους θα θεωρήσει επιλέξιμους είναι σε ποιο βαθμό «έχουν συνεισφέρει στην οικονομία της Βρετανίας» οι εταιρέιες που τα εξέδωσαν. Παράλληλα πρέπει, βέβαια, να έχουν βαθμολογία επένδυσης και να έχουν εκδοθεί σε στερλίνα.

Μεταξύ των βρετανικών τίτλων, στον ίδιο κατάλογο είναι και τα ομόλογα της εκδοτικής Daily Mail & General Trust, εκδότριας της εφημερίδας The Daily Mail, που τάχθηκε ανοικτά υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Συμπεριλαμβάνονται επίσης ομόλογα του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού της ΒΡ και των φαρμακοβιομηχανιών GlaxoSmithKline και AstraZeneca. Εχουν αποκλεισθεί οι τίτλοι εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αντιγράφει την Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς ορίζει ότι στόχος της είναι να στηρίξει εταιρείες που «επενδύουν ενεργά στο ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή