Μικρότερες προσδοκίες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να αναθεωρήσουν σήμερα προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το επίπεδο όπου θα σταθεροποιηθούν, τελικά, τα επιτόκια δανεισμού. Ο λόγος που θα το κάνουν είναι πως τα επιτόκια δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκονται υψηλά σε μια οικονομία όπου η παραγωγή, η παραγωγικότητα και ο πληθωρισμός αυξάνονται με ρυθμό χαμηλότερο απ’ ό,τι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Θα είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα 15 μηνών που η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξη η εκτίμησή της για το πού θα βρίσκεται το λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο δανεισμού». Βέβαια, η Fed επιμένει ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και οι μεγάλες αγορές ομολόγων στις οποίες είχε προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια επαρκούν ώστε να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Αξιωματούχοι της Fed αφήνουν να εννοηθεί στη διάρκεια συζητήσεων πως θα αναθεωρήσουν στη σημερινή συνεδρίαση της Fed προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για το επίπεδο όπου θα βρεθούν μακροπρόθεσμα τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού.

Η μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 2,75%. Τον Ιούνιο του 2015, οι αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι τα επιτόκια δανεισμού θα διαμορφώνονταν μακροπρόθεσμα στο 3,75% και πριν από τέσσερα χρόνια στο 4,25%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, η Fed αναμένεται να διατηρήσει σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. Η αναμενόμενη μείωση της πρόβλεψης σημαίνει ότι η Fed δεν θα αυξήσει, μελλοντικά, τόσο γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων οι οποίες θα απέχουν περισσότερο χρονικό διάστημα μεταξύ τους, απ’ ό,τι περίμεναν οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες και οι επενδυτές. Το γεγονός ότι ο στόχος για τα επιτόκια θα τοποθετηθεί χαμηλότερα σημαίνει επίσης πως η Fed δεν θα έχει άγχος να σκληρύνει τη νομισματική της πολιτική, κάτι που δικαιολογεί την απόφασή της να αναβάλει επανειλημμένως την αύξηση των επιτοκίων τους προηγούμενους μήνες. Η Fed δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού το 2016, παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2015 είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα προχωρούσε σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2016. Στη διάρκεια του έτους, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες είχαν αναθεωρήσει την πρόβλεψή τους περιορίζοντας τις δυνητικές αυξήσεις επιτοκίων σε δύο και σε τρεις για το 2017, επικαλούμενοι την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την αναταραχή στις αγορές και τον χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed υποστηρίζουν ότι η γήρανση του αμερικανικού πληθυσμού και η πτώση της παραγωγικότητας περιορίζουν τη δυνητική οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που τους κάνει να ανησυχούν μήπως αυξήσουν υπερβολικά γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού.

Εκτός από την πιθανή αναθεώρηση της εκτίμησης για το πού θα βρίσκονται μακροπρόθεσμα τα επιτόκια δανεισμού στη σημερινή συνεδρίαση, η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να επιμείνει ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική της τράπεζας είναι η κατάλληλη για μια οικονομία που σταθερά αναπτύσσεται με ρυθμό χαμηλότερο από αυτόν που προβλέπουν οι οικονομολόγοι. Στη διάρκεια του Αυγούστου η κ. Γέλεν είχε πει στο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η Fed έχει αποδειχθεί επιτυχημένο και ότι πιθανότατα θα εξακολουθούσε να είναι χρήσιμο και σε μια μελλοντική ύφεση της οικονομίας. Ωστόσο, οι συνεχείς υπαναχωρήσεις της Fed έχουν πλήξει κάπως την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στην Fed. Για παράδειγμα, με βάση την αγορά βραχυπρόθεσμων προθεσμιακών συμβολαίων, η Fed δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού νωρίτερα από τις αρχές του 2017. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και αν η Fed μειώσει την πρόβλεψή της για το επίπεδο όπου θα βρίσκονται μακροπρόθεσμα τα επιτόκια δανεισμού, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τα αυξήσει ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή