Χωρίς μπόνους 41 εκατ. δολ. ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo

Χωρίς μπόνους 41 εκατ. δολ. ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαγόρευσε το διοικητικό συμβούλιο της Wells Fargo στον διευθύνοντα σύμβουλό της Τζον Σταμπφ να λάβει τα 41 εκατ. δολάρια που προβλέπονται στο πακέτο αποδοχών του, όσο διεξάγονται έρευνες για τις πρακτικές αθέμιτων πωλήσεων της αμερικανικής τράπεζας. Συν τοις άλλοις, ο κ. Σταμπφ καλείται σήμερα σε ακρόαση ενώπιον ανακριτικής επιτροπής του Κογκρέσου για δεύτερη φορά εντός δεκαπενθημέρου.

Επί σειράν ετών, η Wells Fargo άνοιγε λογαριασμούς στο όνομα πελατών χωρίς την έγκρισή τους και εν αγνοία τους, με αρκετούς υπαλλήλους να πλαστογραφούν ακόμη και τις υπογραφές τους, σύμφωνα με τη New York Times. Υπολογίζεται πως αυτοί οι μη εγκεκριμένοι λογαριασμοί φθάνουν τα δύο εκατομμύρια. Πληροφορίες αποκαλύπτουν, μάλιστα, πως η ανώτατη διοίκηση ασκούσε αφόρητες πιέσεις στους υπαλλήλους, ανταμείβοντας αυτούς που υπάκουαν με μπόνους και τιμωρώντας εκείνους που αρνούνταν να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές πωλήσεων. Η Wells Fargo αποφάσισε και την άμεση συνταξιοδότηση της Κάρι Τόλστεντ, η οποία διηύθυνε τη μονάδα και έχει λάβει αποδοχές 27 εκατ. δολαρίων την τελευταία τριετία. Τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ξεκίνησαν, επίσης, εσωτερική έρευνα για τη διερεύνηση του ζητήματος.

Αναλυτές της αγοράς αλλά και ο αμερικανικός Τύπος θεωρούν πως τα αντανακλαστικά της τράπεζας για να διορθώσει τις εντυπώσεις από το σκάνδαλο είναι πολύ αργά. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, μιας από τις ισχυρότερες στις ΗΠΑ, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα πως όλοι γνώριζαν για τις πρακτικές αυτές πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχε δηλωθεί σε αρχική φάση. Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δύο ανώτατα στελέχη της Wells Fargo ήταν πρώην αξιωματούχοι του αμερικανικού κράτους με μεγάλη εμπειρία στα τραπεζικά θέματα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της New York Times.

Πρόκειται, κατ’ αρχάς, για την Ελίζαμπεθ Ντιουκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από το 2008 μέχρι το 2013. Παράλληλα, η Σίνθια Μίλιγκαν ήταν υπεύθυνη στον τομέα τραπεζικής και χρηματοοικονομικών στην πολιτεία της Νπεμπράσκα από το 1987 μέχρι το 1991. Aξίζει να αναφερθεί πως δύο πρώην υπάλληλοι της Wells Fargo προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας της Καλιφόρνιας, κατηγορώντας τον πρώην εργοδότη τους πως έθετε «υπερβολικά υψηλούς στόχους» που εάν δεν ικανοποιούνταν, οι εργαζόμενοι «υποβιβάζονταν ή αναγκάζονταν σε παραίτηση ή τερματιζόταν η σύμβασή τους». Οι Αλεξάντερ Πολόνσκι και Μπράιαν Ζάχι, επί τουλάχιστον μια 10ετία υπάλληλοι της τράπεζας, ζητούν αποζημίωση 2,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το δίκτυο ABC News. Οπως αναφέρεται στην αγωγή, η τράπεζα ζητούσε από τους υπαλλήλους να ανοίγουν περίπου 10 λογαριασμούς την ημέρα και να εξασφαλίσουν πως κάθε πελάτης είχε οκτώ λογαριασμούς στο όνομά του.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo θα δηλώσει σήμερα ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής πως «μετανοεί βαθύτατα» που η τράπεζα «δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πελατών της». Η Wells Fargo έχει καταλήξει σε συμβιβαστική λύση 185 εκατ. δολαρίων με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Το 2012, η τράπεζα είχε φθάσει σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης για διακρίσεις στις πρακτικές χορήγησης στεγαστικών δανείων αν και δεν είχε αποδεχθεί τις κατηγορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή