ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός για τις αλλαγές στους τραπεζικούς κανόνες

provlimatismos-gia-tis-allages-stoys-trapezikoys-kanones-2153471

H σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων τραπεζικών κανόνων από την Επιτροπή της Βασιλείας ενέχει τον κίνδυνο να επηρεάσει αρνητικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες και πρέπει να τροποποιηθεί, δήλωσε ο επίτροπος της Ε.Ε. για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή της Βασιλείας, που αποτελεί όργανο των τραπεζικών εποπτικών αρχών σχεδόν 30 χωρών, έχει θέσει ως καταληκτική προθεσμία τα τέλη του έτους για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των ισχυόντων τραπεζικών κανόνων (γνωστών ως Βασιλεία ΙΙΙ), με στόχο να γίνει πιο ασφαλής ο τραπεζικός τομέας.

Οσοι, όμως, αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, κυρίως στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, θεωρούν ότι αυτή πηγαίνει πολύ μακριά, φοβούμενοι ότι αυξάνει δυσανάλογα το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες για τους κινδύνους που έχουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους. «Οπως έχουν τα πράγματα, οι προτάσεις που έθεσε σε διαβούλευση η Βασιλεία θα σήμαιναν σημαντικές αυξήσεις των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στην πιο ξεκάθαρη κριτική που έχει γίνει έως τώρα από Ευρωπαίο αξιωματούχο στην αναθεώρηση των τραπεζικών κανόνων. «Θέλουμε να αποφύγουμε αλλαγές που θα οδηγούσαν σε σημαντική αύξηση των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών που επωμίζεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας», πρόσθεσε.

Ευρωπαίοι τραπεζίτες και αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι αλλαγές θα φέρουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μειονεκτική θέση έναντι των αμερικανικών ανταγωνιστριών τους, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια δανείων που έχουν θα φαίνονταν ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και, επομένως, θα χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με τις τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες δίνουν περισσότερη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων και τιτλοποιούν τα στεγαστικά δάνειά τους. Οι τραπεζίτες αποκαλούν τη μεταρρύθμιση Βασιλεία IV για τις έως και 50% επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα επιβάλλει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής και της γερμανικής τραπεζικής ομοσπονδίας.

«Δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε μια λύση που θα επιβάρυνε αδικαιολόγητα τη χρηματοδότηση της ευρύτερης οικονομίας της Ευρώπης», τόνισε ο Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που διανεμήθηκε στον Τύπο. Η συμφωνία στη Βασιλεία, πρόσθεσε, εξακολουθεί να είναι σημαντική, αλλά έθεσε σαφείς όρους για την επίτευξη ενός συμβιβασμού. «Οσον αφορά την Ε.Ε., απομένει να γίνει δουλειά σε τομείς που είναι σημαντικοί για την οικονομία της», είπε.

Συνεχίζοντας, ζήτησε ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών να γίνεται με βάση τα τραπεζικά επιχειρηματικά μοντέλα και τα μοντέλα κινδύνου, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα της Ε.Ε., καθώς ο τραπεζικός τομέας της είναι πιο κατακερματισμένος απ’ ό,τι αλλού. «Είναι απολύτως φυσιολογικό μια τράπεζα που εστιάζει στον δανεισμό σε έναν τομέα και μία περιοχή με χαμηλούς κινδύνους να έχει χαμηλότερη μέση στάθμιση κινδύνου απ’ ό,τι μια τράπεζα που λειτουργεί αλλού. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτό», είπε.

Η μεταρρύθμιση της Βασιλείας στοχεύει, αντιθέτως, στην καθιέρωση τυποποιημένης προσέγγισης για να γίνει ασφαλέστερος ο τραπεζικός τομέας, καθώς θα βασιζόταν λιγότερο σε δείκτες που έχουν διαμορφωθεί εσωτερικά από τις τράπεζες. Ειδικότερα, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές προωθούν ένα κοινό ελάχιστο επίπεδο κεφαλαίων για τις τράπεζες, ανεξάρτητα από τους εσωτερικούς υπολογισμούς τους για τους κινδύνους. «Δεν πιστεύουμε ότι ένα τυποποιημένο ελάχιστο επίπεδο κεφαλαίων αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πλαισίου», τόνισε ο Ντομπρόβσκις. Ζήτησε, επίσης, να γίνει περισσότερη δουλειά στην αντιμετώπιση των δανείων για την αξιοποίηση ακινήτων, τον εταιρικό δανεισμό και τον δανεισμό για υποδομές.