Νέος γύρος στον «πόλεμο» ΗΠΑ και Ε.Ε.

Νέος γύρος στον «πόλεμο» ΗΠΑ και Ε.Ε.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης με επίκεντρο τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κολοσσούς. Χθες «άνοιξε» ένα νέο κεφάλαιο, με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας να απαγορεύει στη Royal Bank of Scotland (RBS) να διαχειρίζεται συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, όπως τα εταιρικά κεφάλαια. Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως προειδοποίηση σε τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες που έχουν καταδικαστεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη, καθώς η RBS έχει ήδη αποχωρήσει από αυτόν τον τομέα στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της. Σε στάση αναμονής βρίσκονται και άλλες τράπεζες με ανάλογο ιστορικό, καθώς είναι πολύ πιθανό να ληφθούν μέτρα εις βάρος τους. Το Bloomberg αναφέρεται στις ευρωπαϊκές UBS και Barclays, αλλά και στις αμερικανικές Citigroup και JPMorgan Chase.

Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, έχει καλλιεργηθεί η πεποίθηση πως οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις ευρωπαϊκές τράπεζες ως αντίποινα στην απόφαση της Κομισιόν να επιστρέψει η Apple αναδρομικά στο ιρλανδικό κράτος 13 δισ. ευρώ σε φόρους. Στo περιοδικό l’ Obs, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι τα πρόστιμα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είναι τίποτα παραπάνω από αντίδραση της Ουάσιγκτον. «Οταν η Κομισιόν κυνηγάει την Google και άλλους ψηφιακούς γίγαντες, διότι δεν πληρώνουν τους φόρους που θα έπρεπε στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ ενοχλούνται», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος έξι μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές στη Γαλλία. «Και έχουν το θράσος να ζητούν 8 δισ. ευρώ από την BNP ή το λιγότερο 5 δισ. ευρώ από την Deutsche Bank». Είπε, επίσης, πως είναι πολύ πιθανό να αποσύρει την υποστήριξή του στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 14 δισ. δολαρίων εις βάρος της Deutsche Bank για παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Η BNP πλήρωσε προ διετίας χρηματικό πρόστιμο για την παραβίαση κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν και του Σουδάν, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από το Παρίσι διότι αυτές οι ενέργειες δεν θεωρούνταν παράνομες στη Γαλλία.

Τον Μάιο του 2015 το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο 5,8 δισ. δολαρίων στις Citicorp, JPMorgan Chase, Barclays και Royal Bank of Scotland για χειραγώγηση των ισοτιμιών του δολαρίου και του ευρώ στις διεθνείς αγορές.

H χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας αναφέρεται στο «αξιόποινο των ενεργειών» της RBS, η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του κράτους μετά τη διάσωσή της στην κρίση του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή