«Μηνύματα» Ντράγκι για επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης

«Μηνύματα» Ντράγκι για επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγοντας πως είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διακόψει απότομα το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι το Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει επέκταση του προγράμματος πέρα από τον Μάρτιο του 2017.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητες τις βασικές παραμέτρους της νομισματικής της πολιτικής, δηλαδή το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0%, το επιτόκιο καταθέσεων για τράπεζες στο -0,4% και το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ.

«Η απότομη ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων είναι, νομίζω, απίθανη», είπε ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας πως αυτό «δεν υπάρχει στο μυαλό ουδενός». Θέλοντας να μην καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες στις αγορές ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν συζήτησαν ούτε την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης ούτε την χρονική επέκταση της. «Ορισμένες φορές είναι… σημαντικό να πω τι δεν συζητήσαμε. Και δεν συζητήσαμε την σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων ή τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγοράς ομολόγων», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Ο Ντράγκι τόνισε πως αναμένει ο πληθωρισμός να ο πληθωρισμός θα φτάσει στον στόχο του 2% μέχρι το 2019. Αν και η νομισματική πολιτική λειτουργεί με χρονική καθυστέρηση η ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο πιθανότατα θα υπονόμευε τις προσδοκίες των επενδυτών πως ο πληθωρισμός θα φτάσει τελικά στον στόχο. Σε σχέση με τον πληθωρισμό υπάρχουν πολλοί λόγοι ώστε να επεκταθεί η ποσοτική χαλάρωση πέραν του Μαρτίου», σχολιάζει ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ, οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters η πλειοψηφία των οικονομολόγων που είχε πάρει μέρος είχε προβλέψει πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Δεκέμβριο επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά τρεις με έξι μήνες. Η επικρατούσα άποψη είναι επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων πολύ σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Από την αρχή του προγράμματος η ΕΚΤ επιμένει πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός να αρχίσει να επιστρέφει προς τον στόχο του «κοντά αλλά κάτω από 2%». Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο χρόνων, ωστόσο αυτό είναι μόλις 0,4%, δηλαδή ακόμη πολύ μακριά από το στόχο. Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως δεν υπάρχει «πειστική ανοδική τάση» του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού (αν δηλαδή δεν υπολογιστούν οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των επεξεργασμένων τροφίμων). Οντως η μικρή αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και όχι με γενικότερη άνοδο των τιμών.

Μάλιστα ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματα τους στην κεντρική τράπεζα απορρίπτοντας την άποψη ότι έχουν αποδειχτεί αντιπαραγωγικά. «Το συμπέρασμα είναι πως δεν εμποδίσουν (σ.σ. τα αρνητικά επιτόκια) την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Με άλλα λόγια τα αρνητικά επιτόκια λειτουργούν», είπε ο κ. Ντράγκι. Η ΕΚΤ είχε αρχίσει να εφαρμόζει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες από το φθινόπωρο του 2013 στην προσπάθεια της να τονώσει τον τραπεζικό δανεισμό προς επιχειρήσεις και προς νοικοκυριά, κάτι που το έχει πετύχει. Ωστόσο πολλοί τραπεζίτες παραπονιούνται ότι τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν την κερδοφορία τους, ενώ τον περασμένο μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε φτάσει στο σημείο να απαιτήσει κατάργηση των αρνητικών επιτοκίων. Η ΕΚΤ έχει επίσης αρχίσει να χορηγεί ειδικά δάνεια (TLTRO II) προς τις εμπορικές τράπεζες και στην ουσία να τις πληρώνει (με απόδοση μέχρι 0,4%) αρκεί να χορηγήσουν τα δάνεια σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή