ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deloitte: Αναμένεται πρωτιά των ΗΠΑ στον βιομηχανικό κλάδο μέχρι το 2020

deloitte-anamenetai-protia-ton-ipa-ston-viomichaniko-klado-mechri-to-2020-2156675

Οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν το πιο ανταγωνιστικό κράτος στον παγκόσμιο βιομηχανικό κλάδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ο σημερινός ηγέτης, δηλαδή η Κίνα, φαίνεται να πέφτει στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την έρευνα «Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στο Βιομηχανικό Κλάδο 2016» του Global Consumer & Industrial Products Industry group της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global) και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Η πρόβλεψη βασίζεται σε μια εκ βάθους ανάλυση των απαντήσεων περισσότερων από 500 CEOs και senior leaders σε έρευνα που διεξήχθη σε εταιρίες του παγκόσμιου βιομηχανικού κλάδου.

Σύμφωνα με την Deloitte, οι CEOs υποστηρίζουν ότι οι προηγμένες βιομηχανικές τεχνολογίες αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα. Οι υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων για σκοπούς πρόγνωσης, η διασύνδεση αντικειμένων, γνωστή ως «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», τα έξυπνα προϊόντα και τα προηγμένα υλικά, θεωρούνται από τα στελέχη κρίσιμα για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου.

Στην έρευνα «Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στον Κλάδο της Βιομηχανίας 2016», και αναφορικά με τις κατατάξεις των χωρών, παρατηρείται η ανάδυση ισχυρών περιφερειακών clusters, με τη Βόρειο Αμερική και την Ασία να κυριαρχούν στο ανταγωνιστικό τοπίο. Τρεις χώρες της Βορείου Αμερικής – οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς – κατατάσσονται στις 10 πρώτες και αναμένεται να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όσον αφορά στην περιοχή της Ασίας, 5 κράτη αναμένεται να είναι στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2020 – η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Κορέα και η Ταιβάν – αφήνοντας έτσι δύο μόνο θέσεις ανοιχτές για τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στις 10 καλύτερες μέχρι το 2020.

Από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), μόνο η Κίνα θεωρείται από τους ερωτηθέντες σαν μία από τις 10 καλύτερες χώρες στο βιομηχανικό κλάδο το 2016. Η Βραζιλία έπεσε από την 8η θέση που κατείχε το 2013 στην 29η το 2016, ενώ η Ρωσία από 28η το 2013 έπεσε στην 32η το 2016. Ωστόσο, η Ινδία, η οποία βρίσκεται τώρα στην 11η θέση, αναμένεται να βρεθεί το 2020 στην 5η θέση.

Η Ελλάδα, όσον αφορά στην τρέχουσα ανταγωνιστικότητα στο βιομηχανικό κλάδο βρίσκεται στην 40η θέση το 2016 σε σχέση με την 38η που ήταν το 2013. Όσον αφορά στην προβλεπόμενη ανταγωνιστικότητα σε πέντε χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με την έρευνα, στην 40 θέση.

Εκτός από την κατάταξη των χωρών, οι CEOs εντόπισαν και τους κυρίαρχους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στο βιομηχανικό κλάδο. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι ο κυριότερος παράγοντας, εστιάζοντας στην ποιότητα και τη διαθεσιμότητα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού που διευκολύνει τη μετάβαση στην καινοτομία και στις προηγμένες βιομηχανικές στρατηγικές.

Το 73% των στελεχών θεωρούν ότι η Γερμανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική αναφορικά με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ακολουθούν η Ιαπωνία με 67% και οι ΗΠΑ με 66%. Κατόπιν, τα στελέχη κατέταξαν την ανταγωνιστικότητα κόστους ως τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα και ακολούθως την παραγωγικότητα, το δίκτυο προμηθευτών και το νομικό και ρυθμιστικό σύστημα, ολοκληρώνοντας έτσι τους πέντε σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στον κλάδο της βιομηχανίας.