Αμεσος κίνδυνος για Obamacare λόγω ιδιωτικών ασφαλιστικών

Αμεσος κίνδυνος για Obamacare λόγω ιδιωτικών ασφαλιστικών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 1 εκατ. Αμερικανοί θα χάσουν την ασφαλιστική κάλυψη που έχουν από τον νόμο Obamacare μέσα στο επόμενο έτος και θα αναγκαστούν να αναζητήσουν άλλες λύσεις. Οι επιλογές τους, όμως, είναι περιορισμένες και το κόστος ασφάλισης υψηλό. Το Obamacare λήγει μέσα στο 2017 για τουλάχιστον 1,4 εκατ. άτομα σε 32 πολιτείες, καθώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές Aetna Inc και UnitedHealth Group αλλά και ορισμένες κρατικές ή τοπικές ασφαλιστικές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από αυτό.

Τον επόμενο μήνα υποβάλλονται οι αιτήσεις για κάλυψη από το Obamacare. Η αποχή, εξαιτίας της αποχώρησης των εν λόγω ασφαλιστικών, θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το πρόγραμμα, το οποίο συγκαταλέγεται στα καυτά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι συνέπειες της αποχώρησης των ασφαλιστικών εταιρειών. Στελέχη των ρυθμιστικών αρχών και πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών εκτιμούν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν λιγότερες και ακριβότερες επιλογές, οι οποίες μάλλον δεν θα προβλέπουν ούτε την παρακολούθηση από γιατρούς ούτε τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ενδέχεται, άλλωστε, να επιφέρει, αντί για τη διεύρυνση του προγράμματος, τη συρρίκνωσή του μέσα στο 2017. Στα τέλη Μαρτίου το Obamacare κάλυπτε 11,1 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα, όμως, με τη S&P Global Ratings, το επόμενο έτος οι εγγραφές θα κυμανθούν από μείωση 8% μέχρι αύξηση 4%.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Τερέζα Πάφερ, 61 ετών στη Μινεσότα, που χρησιμοποίησε το Obamacare για την κάλυψή της από τις ασφαλιστικές BlueCross και BlueShield, όταν άφησε τη δουλειά της, καθώς είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του δέρματος. Οπως δηλώνει η ίδια, θα δυσκολευθεί πολύ να βρει άλλη κάλυψη, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται στο Obamacare, ενώ ο δερματολόγος της δεν είναι συμβεβλημένος με κανένα άλλο πρόγραμμα. Ετσι, η Πάφερ είναι μία από τους περίπου 20.000 κατοίκους της Μινεσότα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι τα ασφάλιστρα για άλλα προγράμματα αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 50%, έστω κι αν περιοριστεί η αύξηση από τις επιδοτήσεις που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, καθώς ανάλογες αποχωρήσεις ασφαλιστικών εταιρειών από το Obamacare έχουν ήδη αναφερθεί σε πολιτείες όπως το Τέξας, η Αριζόνα, η Τζόρτζια και το Μισούρι, ενώ τρεις πολιτείες δεν έχουν δώσει ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία. Παράλληλα, υπάρχουν 11 πολιτείες που δεν έχουν πληγεί μέχρι στιγμής.

Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έχει αποχωρήσει μια ασφαλιστική και περίπου 7.800 ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέο πρόγραμμα. Υποβαθμίζοντας το πρόβλημα, η εποπτική αρχή του Obamacare δηλώνει ότι τέτοιες μεταβολές είναι απολύτως αναμενόμενες και πιθανόν η επιλογή ενός νέου προγράμματος να βοηθήσει τους ασφαλισμένους να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή