Φιλικότερο ωράριο εργασίας για τους Ιάπωνες

Φιλικότερο ωράριο εργασίας για τους Ιάπωνες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ποιότητα ζωής του προσωπικού τους αρχίζει να απασχολεί τις ιαπωνικές επιχειρήσεις. Δημοσκόπηση που έκανε το Reuters ανάμεσα σε 531 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ιαπωνίας, εμφανίζει το 56% εξ αυτών να δρομολογεί αλλαγές στα ωράρια εργασίας, αν και μόλις το 14% του συνόλου σχεδιάζει να μειώσει και επισήμως το ανώτατο όριο των ωρών εργασίας. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις σκέπτονται να μειώσουν δραστικά τις υπερωρίες, να υιοθετήσουν ευέλικτα ωράρια για να διευκολύνουν κυρίως τις γυναίκες εργαζόμενες, αλλά και να ενθαρρύνουν τη λήψη αδειών. «Επανεξετάζουμε τους κανόνες, ώστε να μην επηρεάζουν οι υπερωρίες την ψυχική υγεία των υπαλλήλων μας και την ισορροπία στη ζωή τους, αλλά και να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουν τις υπερωρίες τα ανώτατα στελέχη μας», δήλωσε διευθυντικό στέλεχος βιομηχανίας μηχανολογικού εξοπλισμού. Μιλώντας στο Reuters ο Χισάσκι Γιαμάντα, οικονομολόγος του Ιαπωνικού Ινστιτούτου Ερευνών, που μελέτησε τα πορίσματα της δημοσκόπησης, τόνισε ότι οι αλλαγές μπορεί να αποτελούν θετική εξέλιξη, όμως ενδέχεται να οδηγήσουν απλώς σε μείωση των εσόδων πολλών επιχειρήσεων εάν δεν συνοδεύονται από άλλες μεταβολές στο επιχειρείν.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έχει θέσει τη μεταρρύθμιση του ωραρίου εργασίας σε περίοπτη θέση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του, όπως και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Εχει για τον σκοπό αυτό συστήσει ομάδα εργασίας, που έχει αναλάβει να εκπονήσει μελέτη γύρω από το θέμα. Από τη σχετική έρευνα προκύπτει ότι ελάχιστες εταιρείες προβλέπουν, προς το παρόν, αλλαγή στα ωράρια εργασίας των γυναικών, αλλά ήταν σημαντικός ο αριθμός των επιχειρήσεων που σκέπτονται να θεσπίσουν ευέλικτα ωράρια εργασίας και να αφήσουν περιθώριο, ώστε ένα τμήμα της δουλειάς να γίνεται με τηλεεργασία από το σπίτι. Πολλές επιχειρήσεις ανέφεραν, άλλωστε, ότι σκέπτονται να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να παίρνουν το υπόλοιπo της αδείας τους, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο σε αρκετές ιαπωνικές εταιρείες με μακρόχρονη παράδοση σκληρής εργασίας. Κάποιες άλλες ανέφεραν ότι επανεξετάζουν κατά πόσον θα εξακολουθήσουν να κάνουν χρήση άρθρου του εργατικού κώδικα που αφήνει τις αμοιβές για τις υπερωρίες στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών και στα συνδικάτα, τα οποία δεν έχουν στην πράξη καμία επιρροή. Η σχετική έρευνα γίνεται μετά το σκάνδαλο στη διαφημιστική Dentsu Inc., νεαρός υπάλληλος της οποίας αυτοκτόνησε έπειτα από 105 ώρες υπερωρίας σε ένα μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή