Αυξημένοι πολιτικοί κίνδυνοι πάνω από τις διεθνείς αγορές

Αυξημένοι πολιτικοί κίνδυνοι πάνω από τις διεθνείς αγορές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής της χώρας του και πυροδοτεί έντονη νευρικότητα στις αγορές κρατικού χρέους. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προβλέπει ότι το 2017 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς αναμένεται να δρομολογηθούν δημοσιονομικά μέτρα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του δημόσιου χρέους και των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Αλλαγές στην αμερικανική πολιτική μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στον κόσμο. Είναι η ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως, με μεγάλη διπλωματική και στρατιωτική επιρροή. Θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να διαπιστωθεί αν η προεκλογική ρητορική του κ. Τραμπ γίνει πράξη. Ελλοχεύει, όμως, ο κίνδυνος για αλυσιδωτές αντιδράσεις λόγω της εμμονής του κ. Τραμπ στον προστατευτισμό και της άσκησης μιας τρόπον τινά μονομερούς εξωτερικής πολιτικής. Παραδείγματος χάριν, τα σχέδια του κ. Τραμπ να διαπραγματευθεί εκ νέου τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA) θα επηρεάσουν άμεσα τον Καναδά και το Μεξικό. Αν οι ΗΠΑ επιβάλουν πιο επιθετικά μέτρα όσον αφορά την εμπορική πολιτική τους με την Κίνα, τότε το Πεκίνο αναμένεται να προχωρήσει σε αντίποινα.

Οχι μόνον η απροσδόκητη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αλλά και οι χωρίς πυξίδα διαπραγματεύσεις για το Βrexit έχουν θορυβήσει τους επενδυτές για το τι μέλλει γενέσθαι στις αγορές. Το πολιτικό ρίσκο που αναλαμβάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του συντάγματος της Ιταλίας σε συνδυασμό με τις γενικές εκλογές στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στη Γαλλία μέσα στο 2017, προκαλεί νευρικότητα στις αγορές δημόσιου χρέους.

Μεγάλοι όμιλοι εταιρειών πωλούν ομόλογα μαζικά

Μεγάλοι όμιλοι, όπως η Pfizer και η MasterCard, σπεύδουν να εκμεταλλευθούν το υφιστάμενο κλίμα των χαμηλών επιτοκίων, προχωρώντας σε πωλήσεις ομολόγων άνω των 6 τρισ. δολαρίων, μόνον την τρέχουσα εβδομάδα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times. Ο οίκος Fitch θεωρεί πως οι ευρωπαϊκές αγορές εταιρικών ομολόγων αποδείχθηκαν ανθεκτικές στο κύμα ρευστοποιήσεων που έλαβε χώρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, δηλαδή μετά τις εκλογές των ΗΠΑ. Ετσι είναι πιθανόν να πυροδοτηθεί μεγαλύτερη νευρικότητα το 2017, λόγω του αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου από την πιθανή ενίσχυση πολιτικών προσώπων και κομμάτων που δηλώνουν ότι είναι κατά του «κατεστημένου».

Οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αυτήν την εβδομάδα ήταν λίγο χαμηλότερες από το ρεκόρ των 6,6 τρισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Dialogic, που δημοσιοποιήθηκαν στους Financial Times. Αναλυτικότερα, η Pfizer προχώρησε στην πώληση ομολόγου 6 δισ. δολαρίων, ενώ οι Mastercard και Abbott Laboratories στην έκδοση χρεογράφων 2 δισ. δολαρίων και 15,1 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή