Η Lufthansa ματαιώνει 912 πτήσεις λόγω απεργίας των πιλότων

Η Lufthansa ματαιώνει 912 πτήσεις λόγω απεργίας των πιλότων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα τη ματαίωση 912 πτήσεων που ήταν προγραμματισμένες για αύριο Πέμπτη, καθώς το συνδικάτο των πιλότων Cockpit παρέτεινε για δεύτερη ημέρα αύριο την απεργία, εξαιτίας της οποίας έχουν ήδη ματαιωθεί σήμερα σχεδόν 900 πτήσεις.

«Εξαιτίας της παράτασης της απεργίας, περίπου 115.000 επιβάτες θα επηρεαστούν αύριο από τη ματαίωση 912 πτήσεων, μεταξύ των οποίων 82 πτήσεις μεγάλων αποστάσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γερμανική εταιρεία. Καλεί επίσης και πάλι το συνδικάτο Cockpit να αποδεχθεί μια διαδικασία διαιτησίας ώστε να τερματισθεί η σύγκρουση για μισθολογικά ζητήματα που συνεχίζεται από το 2014.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε έντονη διαμάχη με το συνδικάτο των πιλότων, κυρίως για μισθολογικά ζητήματα. Η αμέσως προηγούμενη απεργία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015, και ανεστάλη όταν γερμανικό δικαστήριο τη χαρακτήρισε «παράνομη προσπάθεια επιρροής στη στρατηγική της εταιρείας», καθώς τα αιτήματα σχετίζονταν όντως με επιλογές της διοίκησης. Εκτοτε οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε αμιγώς μισθολογικά αιτήματα των πιλότων. Κεντρικό αίτημα του σωματείου τους είναι ετήσια αύξηση αποδοχών κατά περίπου 3,7% από το 2012, οπότε έληξε η προηγούμενη σύμβαση, έως σήμερα. Στην πράξη, αυτό ισοδυναμεί με συνολική αύξηση αποδοχών κατά 20%. Ο γερμανικός αερομεταφορέας, που αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό από τις εταιρείες χαμηλού κόστος, αντιπροτείνει ετήσια αύξηση μόλις 0,38% που ισοδυναμεί με συνολική αύξηση 2,5% μέχρι και το 2018.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου των πιλότων κατηγόρησε τη διοίκηση της εταιρείας για «μόνιμη άρνηση» να προσφέρει στους πιλότους μια λογική αύξηση αποδοχών. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι οι σχετικές συνομιλίες περιήλθαν σε αδιέξοδο και ότι το συνδικάτο απέρριψε πρόταση της Lufthansa να αναθέσει την υπόθεση σε εξωτερική διαιτησία.

Ο αερομεταφορέας, που σημειωτέον έχει «παγώσει» κάθε πρόσληψη πιλότου μέχρις ότου επιτευχθεί νέα συμφωνία με το συνδικάτο, επιμένει πως η απεργία δεν είναι «ο ενδεδειγμένος τρόπος» να προωθήσει τα αιτήματά του το προσωπικό. Στις συλλογικές αυτές διαπραγματεύσεις εκπροσωπούνται περίπου 5.400 πιλότοι που συμμετέχουν στην απεργία και είναι περίπου οι μισοί πιλότοι του ομίλου. Σύμφωνα με τη Lufthansa, η Eurowings, εταιρεία χαμηλού κόστους, που επίσης ανήκει στον όμιλο, οι επιχειρήσεις μεταφοράς φορτίου και οι θυγατρικές της σε Ελβετία και Αυστρία δεν πρόκειται να πληγούν, καθώς δεν συμμετέχουν στην απεργία. Εχει προηγηθεί, ωστόσο, πριν από μία ημέρα η απεργία των αεροσυνοδών της Eurowings.

Οι αλλεπάλληλες απεργίες των πιλότων της το 2014 και το 2015 ανάγκασαν τη Lufthansa να ακυρώσει περισσότερες από 16.000 πτήσεις συνολικά μέσα στη διετία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι ακυρώσεις αυτές μείωσαν τα λειτουργικά της κέρδη κατά 463 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων χθες προκάλεσε υποχώρηση της μετοχής της εταιρείας κατά 1%. Συνολικά, στη διάρκεια του έτους η μετοχή της Lufthansa έχει υποχωρήσει κατά 12%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή