Στη δίνη του υπερπληθωρισμού η Βενεζουέλα

Στη δίνη του υπερπληθωρισμού η Βενεζουέλα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέναντι στην έλλειψη ρευστότητας και στον καλπάζοντα πληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας θα τυπώσει έξι νέα χαρτονομίσματα, 500 μέχρι και 20.000 μπολιβάρ, καθώς και τρία κέρματα μικρότερης αξίας, τα οποία θα τεθούν σε κυκλοφορία στις 15 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, τα 20.000 μπολιβάρ, που θα είναι το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία, θα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 5 δολάρια. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, μια τέτοια κίνηση θα διευκολύνει τις πληρωμές των πολιτών και τις εμπορικές συναλλαγές. Αυτό θα επιφέρει οφέλη στην οικονομία, στο εμπόριο και γενικά σε όλο τον πληθυσμό της Βενεζουέλας, επισημαίνει η Τράπεζα. Το μπολιβάρ βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα, καθώς τον Νοέμβριο το εθνικό νόμισμα απώλεσε το 60% της αξίας του έναντι του δολαρίου στη «μαύρη» αγορά. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες σε δεινή θέση.

Επιπλέον, οι πληρωμές στη Βενεζουέλα έχουν καταστεί ιδιαίτερα προβληματικές.

Η πληρωμή ενός γεύματος σε εστιατόριο ή ενός λογαριασμού στο σούπερ μάρκετ δεν είναι πλέον εφικτή με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας παρά μόνο με μετρητά. Ωστόσο, ακόμη και η ανάληψη χρημάτων μέσω των ΑΤΜ καθίσταται δύσκολη τους τελευταίους μήνες. Την προηγούμενη Παρασκευή, οι μηχανές πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών (POS) παρουσίασαν προβλήματα λειτουργίας, με τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε ότι πρόκειται για ηλεκτρονικές επιθέσεις χωρίς όμως να έχει αποδείξεις. Ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνη για τα δεινά της χώρας του τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κηρύξει εναντίον του οικονομικό πόλεμο.

Η οικονομία της Βενεζουέλας έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ισχυρό πλήγμα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, που αποτελεί και βασική εισοδηματική της πηγή, ενώ έχει επιβάλει ήδη από το 2003 αυστηρούς κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιεύσει νέα δεδομένα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού το 2016, με τα τελευταία στοιχεία του περυσινού Δεκεμβρίου να τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 180%. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το επόμενο έτος το 2.000%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή