ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το γουάν χάνει έδαφος στις διεθνείς αγορές

to-goyan-chanei-edafos-stis-diethneis-agores-2165399

To γουάν δεν κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των διεθνών αγορών, παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να το αναβαθμίσει σε νέο παίκτη της «Σούπερ Λιγκ» των ισχυρών νομισμάτων. Αντίθετα, οι εκροές κεφαλαίων ενισχύονται, με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα να μειώνονται κατά 70 δισ. δολάρια. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία της χώρας, η κινεζική κυβέρνηση καταργεί τα νομοθετικά εμπόδια στις εισροές κεφαλαίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, τα ξένα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο της Σενζέν φάνηκαν σαν σταγόνα στον ωκεανό από την περασμένη Δευτέρα, όταν διευκολύνθηκαν οι εισροές από κάθε κατηγορία επενδυτών.

Οι τοποθετήσεις σε ομόλογα του κινεζικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 63 τρισ. γουάν ή 9,23 τρισ. δολαρίων, από ξένους επενδυτές κυμαίνονται ακόμη σε μικρό ποσοστό. Οι επενδύσεις από το εξωτερικό στο Χρηματιστήριο της Σενζέν δεν ξεπέρασαν το 1% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

Υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι που αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές, όπως η αναγραφή διαφόρων στοιχείων στα κινεζικά στα τερματικά των χρηματιστηρίων, τονίζουν παράγοντες της αγοράς.