Κινέζοι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Πορτογαλία

Κινέζοι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Πορτογαλία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία έχει εξελιχθεί στον πέμπτο μεγαλύτερο προορισμό των Κινέζων μεγαλοεπενδυτών στην Ευρώπη, με την πορτογαλική κυβέρνηση να αξιοποιεί αυτό το ενδιαφέρον για να ενισχύσει την οικονομία της έπειτα από πολυετή ύφεση. Εως τα τέλη του 2015, οι συνολικές επενδύσεις από την Κίνα στην Πορτογαλία ξεπέρασαν τα 7 δισ. δολάρια – στην πρώτη θέση βρίσκονται οι τράπεζες. Η εξαγορά του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της Millennium BCP από τον κινεζικό όμιλο Fosun στα τέλη Νοεμβρίου είναι το πιο πρόσφατο δείγμα του ενδιαφέροντος της Κίνας για την Πορτογαλία, η οποία υποδέχεται τους Κινέζους επενδυτές με «ανοιχτές αγκάλες».

Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει επενδυτική δραστηριότητα σε διάφορους πορτογαλικούς κλάδους: από την υγεία και τον ασφαλιστικό κλάδο μέχρι τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Ο ιδρυτής της Fosun, γνωστός και ως «Γουόρεν Μπάφετ της Ασίας», Γκουό Γκουατσάνγκ, ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό του στο 30% της Millennium, της μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της Πορτογαλίας. Στο στόχαστρο βρίσκεται, επίσης, η Novo Banco, το υγιές κομμάτι από τη χρεοκοπημένη Banco Espirito Santo, με την κινεζική China Minsheng Financial Group να συναγωνίζεται με την αμερικανική Lone Star Funds για την εξαγορά της. Η China Three Gorges απέκτησε τον έλεγχο της Energias de Portugal. Κινέζοι επενδυτές έχουν, επίσης, εξαγοράσει την ασφαλιστική εταιρεία Fidelidale, αλλά και εταιρείες προμηθειών στον τομέα της υγείας.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ενθαρρύνει με κάθε ευκαιρία τους Κινέζους επενδυτές, καθώς στόχος του είναι να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας του. Επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που έχει ταχθεί κατά των πολιτικών αυστηρής λιτότητας, ο κ. Κόστα φαίνεται ότι προκάλεσε την ανησυχία της Ουάσιγκτον όταν καλωσόρισε τη συμμετοχή Κινέζων και στις Αζόρες, τη συστάδα των εννέα πορτογαλικών νησιών στο δυτικότερο άκρο της Ευρώπης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο κ. Κόστα δήλωσε ότι «οι Αζόρες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις αλυσίδες ανεφοδιασμού του Ατλαντικού Ωκεανού, αλλά και σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και τις έρευνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου». «Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προς το παρόν, δεν βρίσκεται καμία στρατιωτική βάση, αλλά η εκ νέου χρήση υποδομών από ευρωπαϊκά, αμερικανικά και κινεζικά ινστιτούτα για σκοπούς επιστημονικής έρευνα», επισήμανε ο κ. Κόστα στο Bloomberg.

Στη νήσο Τερσέιρα βρίσκεται στρατιωτική βάση με απόσταση 2.290 μιλίων από τη Νέα Υόρκη και 1.000 μιλίων δυτικά της Λισσαβώνας. Η Τερσέιρα έχει αξιοποιηθεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων συμμάχων του ΝΑΤΟ. «Οι Κινέζοι δεν εργάζονται ασφαλώς μόνο με γνώμονα τα δεδομένα της οικονομίας της αγοράς», επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Ζοάο Ντούκε στην Deutsche Welle.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή