ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ινδία επιδοτεί τις ηλεκτρονικές πληρωμές

i-india-epidotei-tis-ilektronikes-pliromes-2165449

Η Ινδία θεωρείται πλέον η πρώτη χώρα που επιδοτεί τις ηλεκτρονικές πληρωμές, προσφέροντας εκπτώσεις σε όσες αφορούν ασφαλιστικά συμβόλαια, εισιτήρια τρένων και διόδια. Συγκεκριμένα, ένα μήνα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να αποσύρει τα χαρτονομίσματα 500 και 1.000 ρουπίων, ο Ινδός υπουργός Οικονομικών Αρουν Ζέτλεϊ προχώρησε σε μειώσεις τουλάχιστον 10% για ηλεκτρονικές πληρωμές ασφαλιστηρίων και εισιτηρίων σιδηροδρομικών μεταφορών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζέτλεϊ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ελαφρύνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις για όσες ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν ξεπερνούν τις 2.000 ρουπίες (29,6 δολάρια). Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και μια έκπτωση 0,75% στα πρατήρια βενζίνης παρά το ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν επιβάλει μια ελαφριά επιβάρυνση για πληρωμές που πραγματοποιούνται με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας φαίνεται ότι προωθεί τα παραπάνω μέτρα προκειμένου να στρέψει τους πολίτες της Ινδίας προς τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δεδομένου ότι οι συναλλαγές σε χαρτονομίσματα αποτελούσαν μέχρι πρότινος το 86% του συνόλου των συναλλαγών.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, οι εκπτώσεις που προωθούνται από τα πρατήρια βενζίνης, ενδέχεται να μειώσουν τις απαιτήσεις για χαρτονομίσματα κατά 3 δισ. ρουπίες ετησίως. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επενδυτικής εταιρείας Prime Venture Partners, η οποία εδρεύει στον Μπανγκαλόρ της Ινδίας και η οποία έχει ήδη επενδύσει σε πάνω από δέκα νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αυτή η εκτόξευση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι πρωτοφανής. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η προτίμηση στο ηλεκτρονικό από ό,τι στο φυσικό χρήμα, έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται το πρώτο «βασιλιάς» και το δεύτερο «βασίλισσα».

Οπως σημειώνει και σχετική έκθεση της Google και της Boston Consulting Group, οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν αυξηθεί κατά 50%, κάτι το οποίο ενδέχεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, ωφελώντας με αυτόν τον τρόπο ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών όπως οι Paytm, MobiKzik και Freecharge. Η Paytm μάλιστα έχει αυξήσει τις συναλλαγές της σε περίπου 5 με 6 δισ. από τότε που η κυβέρνηση κατήργησε βασικά χαρτονομίσματα, επισημαίνει στο πρακτορείο Bloomberg ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Σάρμα.