Υπέρ μεταβατικής συμφωνίας με Ε.Ε. ο Φίλιπ Χάμοντ

Υπέρ μεταβατικής συμφωνίας με Ε.Ε. ο Φίλιπ Χάμοντ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ μιας μεταβατικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ώστε η διαδικασία αποχώρησης της χώρας του να είναι ομαλή και να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τεσσάρων χρόνων – σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές συνθήκες, το Brexit θα ολοκληρωνόταν σε δύο χρόνια. Οπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η Τhe Telegraph, κατά τον Βρετανό υπουργό, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα προκαλούνταν σοβαρές παράπλευρες απώλειες. Παράλληλα, απευθυνόμενος στους συνεργάτες του, υπογράμμισε ότι «μαζί μου ελπίζω να συμφωνήσουν οι σώφρονες πολιτικοί».

Το σχέδιο της «ομαλής εξόδου» αφορά τη δυνατότητα της Βρετανίας να πληρώνει τίμημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά επί 24 μήνες μετά την αποχώρηση. Με μια τέτοια διευθέτηση δεν θα υπήρχε αιφνίδια μεταβολή στο καθεστώς των εμπορικών κανόνων και θα αποτρεπόταν η αστάθεια στη Βρετανία και στην Ε.Ε. Σε έκθεσή της η Βουλή των Λόρδων εξέτασε τέσσερα πιθανά σενάρια για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας – Ε.Ε.: το νορβηγικό ή ελβετικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, το τουρκικό της περιορισμένης τελωνειακής ένωσης, τη διμερή συμφωνία με τον Καναδά και το σύστημα κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με έκπτωση στους δασμούς. Για τους περισσότερους, πάντως, η πιο συμφέρουσα για τη Βρετανία είναι η παρούσα σχέση με την Ε.Ε. Η άποψη για τη μεταβατική του Φίλιπ Χάμοντ δεν βρίσκει πολλά ευήκοα ώτα στο κόμμα των Συντηρητικών. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., και ο δρ Λίαμ Φοξ, γραμματέας διεθνούς εμπορίου, δεν συμφωνούν με τη μεταβατική διαδικασία. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι ομάδων πολιτών ζητούν με ψηφίσματα που στέλνουν στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να μη χρησιμοποιηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία ως διαπραγματευτικό χαρτί και να δοθούν εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν στη χώρα και μετά το Βrexit.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή