Ποιοι αξίζουν τα λεφτά που παίρνουν

Ποιοι αξίζουν τα λεφτά που παίρνουν

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πλέον αποδοτικός διευθύνων σύμβουλος στον κόσμο είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ελληνοαμερικανός Κώστας Καρτσώτης, επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής ρολογιών, κοσμημάτων και άλλων ειδών μόδας Fossil Group. Ο κ. Καρτσώτης δεν λαμβάνει κανενός είδους αμοιβή από την εταιρεία που είχε ιδρύσει ο μικρός του αδελφός και πρόεδρος της εταιρείας, Τομ, το 1984. Η μέση κερδοφορία της εταιρείας, η οποία κατασκευάζει προϊόντα και για μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες στον κόσμο, ήταν 147 εκατ. δολάρια την τελευταία τριετία, ενώ απασχολεί 15.000 εργαζομένους. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η αμοιβή των διευθυνόντων συμβούλων των εταιρειών έχει αρχίσει να προκαλεί σημαντικές τριβές με τους μετόχους. Οι τελευταίοι παραπονούνται ότι σε πολλές περιπτώσεις, π.χ. στον τραπεζικό τομέα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξακολούθησαν να αμείβονται παχυλά, παρόλο που η μετοχή της εταιρείας και η κερδοφορίας της είχαν γνωρίσει μεγάλη κάμψη. Τελικά ποιοι CEO αξίζουν τα λεφτά που παίρνουν; Το πρακτορείο Bloomberg κατήρτισε έναν κατάλογο, κατατάσσοντάς τους σύμφωνα με την αναλογία μεταξύ της αμοιβής τους και της μέσης κερδοφορίας της εταιρείας τους την τελευταία τριετία.

Το γεγονός ότι ο κ. Καρτσώτης αμείβεται με μηδέν δολάρια τον κατατάσσει στην πρώτη θέση της εν λόγω λίστας. Βέβαια, ο CEO της Fossil Group κατέχει μετοχές της εταιρείας αξίας άνω των 200 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία κατασκευάζει ρολόγια, κοσμήματα, δερμάτινα είδη και άλλα αξεσουάρ και προϊόντα μόδας για τις δικές της μάρκες (Fossil, Zodiac, Abacus, Skagen Denmark κ.ά.), αλλά και για ορισμένες από τις πιο γνωστές μάρκες στον κόσμο, όπως Emporio Armani, Adidas, Burberry, DKNY και Diesel. Τη Fossil Group είχε ιδρύσει στο Τέξας των ΗΠΑ ο κ. Τομ Καρτσώτης το 1984 (διετέλεσε, μεταξύ άλλων, CEO και πρόεδρος της εταιρείας έως το 2010), έπειτα από προτροπή του μεγαλύτερου αδελφού του Κώστα, που τότε ήταν στέλεχος των πολυκαταστημάτων Sanger Harris. Ο Κώστας είχε προτείνει στον Τομ να κατασκευάζει ρολόγια στο Χονγκ Κονγκ και να τα εισάγει προς πώληση στις ΗΠΑ. Η Fossil Group έχει την έδρα της στο Τέξας και εργοστάσια στην Ελβετία και στην Κίνα, και κέντρα διανομής σε ΗΠΑ, Γερμανία και στην Ασία, έχει παρουσία σε 150 χώρες και 615 ιδιόκτητα καταστήματα πώλησης. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Nasdaq) από το 1993 και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σήμερα στο 1,54 δισ. δολάρια. Οι αδελφοί Καρτσώτη, εκτός από ιδιαίτερα επιτυχημένοι επιχειρηματίες, έχουν ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Δεν κυκλοφορεί καμία φωτογραφία τους στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, όταν το Bloomberg και το Forbes τους ζήτησαν φωτογραφίες, ώστε να παρουσιάσουν το προφίλ τους, αυτοί αρνήθηκαν.

Στον αντίποδα από τον κ. Καρτσώτη βρίσκεται ο κ. Ινγκε Θούλιν, διευθύνων σύμβουλος του βιομηχανικού κολοσσού 3M. Ο κ. Θούλιν κατέχει την τελευταία θέση στον κατάλογο του Bloomberg, διότι αμείβεται με σχεδόν 20 εκατ. δολάρια τον χρόνο, ενώ η μέση κερδοφορία της εταιρείας είναι 2,4 δισ. δολάρια. Μάλιστα, ο κ. Θούλιν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εταιρικό αεροσκάφος, προνόμιο σπάνιο για εταιρεία της Μινεσότα, σύμφωνα με το Bloomberg. Ενας από τους πιο γνωστούς CEO του κόσμου, ο κ. Τιμ Κουκ, διάδοχος του Στιβ Τζομπς στην Apple, κατατάσσεται στην 11η θέση. Η αμοιβή του δεν είναι ψίχουλα (πάνω από 10 εκατ. δολάρια), ωστόσο η μέση κερδοφορία της Apple είναι η υψηλότερη από κάθε άλλης εταιρείας στον κόσμο. Ακόμη υψηλότερα, στην 6η θέση, βρίσκεται ο θρυλικός Αμερικανός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, με αμοιβή «μόλις» 470 χιλιάδες δολάρια. Ωστόσο η εταιρεία του Berkshire Hathaway παρουσίασε μέση κερδοφορία σχεδόν 19 δισ. δολάρια την τελευταία τριετία.

Είναι ενδιαφέρον ότι βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης οι διευθύνοντες σύμβουλοι ορισμένων εκ των πιο γνωστών εταιρειών παγκοσμίως. Για παράδειγμα, η κ. Ιντρα Νοόγι, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας αναψυκτικών PepsiCo, λαμβάνει την υψηλότερη αμοιβή από όλους τους ομολόγους της. Ωστόσο η μέση κερδοφορία της εταιρείας, στα 3,75 δισ. δολάρια, δεν είναι η υψηλότερη. Το αποτέλεσμα είναι η κ. Νοόγι να κατατάσσεται στην 82η θέση. Ακριβά κοστίζει στους μετόχους της AT&T ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ράνταλ Στίβενσον, ο οποίος αμείβεται με περισσότερα από 25 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που η κερδοφορία της εταιρείας είναι 5,6 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή