Κύπρος: Αρνητική η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Κομισιόν

Κύπρος: Αρνητική η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Κομισιόν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο είναι αρνητική για την Κύπρο.

Η έκθεση, είπε, ουσιαστικά διαπιστώνει πώς μετά την αποχώρηση της Τρόικας, οι προσπάθειες για εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις έμειναν στάσιμες.

Στην 56σέλιδη έκθεση καταγράφεται ο στόχος για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας μέχρι το τέλος του 2016, η οποία, όμως, μπλοκαρίστηκε από τη Βουλή, καθώς και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής.

Η Κομισιόν διαπιστώνει, επίσης, ότι ο ρυθμός μείωσης δανείων και αναδιαρθρώσεων δανείων νοικοκυριών, παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ρυθμό που καταγράφεται στα εταιρικά δάνεια. Αναγνωρίζει, όμως, ότι τόσο οι τράπεζες όσο και ο Συνεργατισμός, έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες αναδιαρθρώσεων, σημειώνοντας ότι τα πρώτα θετικά σημάδια άρχισαν να διαφαίνονται.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε σωστές τις επισημάνσεις στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βελτίωση της οικονομίας και για ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Είπε ότι συμφωνεί με τη διαπίστωση πως η οικονομία βελτιώνεται, αλλά και με τις ξεκάθαρες υποδείξεις ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών πρέπει να συνεχιστούν.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε απογοήτευση για την πρόσφατη απόφαση της Βουλής να καταψηφίσει σχεδόν ολόκληρο το πακέτο των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για τη δημόσια υπηρεσία. Πάντως, εξέφρασε την προσδοκία ότι η απόρριψη δεν θα είναι οριστική και ότι «θα βρεθεί τρόπος να γίνουν τα βήματα εκείνα τα οποία και η Κομισιόν ζητεί, αλλά κυρίως απαιτούν οι πολίτες».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή