Πακέτο 95 δισ. για διάσωση προβληματικών ιταλικών τραπεζών

Πακέτο 95 δισ. για διάσωση προβληματικών ιταλικών τραπεζών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να καταφέρει να περιορίσει την κρίση που έχει εκδηλωθεί στο τραπεζικό σύστημα, εξετάζει η νέα ιταλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρώμη έχει ετοιμάσει πακέτο ύψους 95 δισ. ευρώ για να διασώσει τη Monte dei Paschi και τρεις ακόμη μικρότερες τράπεζες. Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, για να εξετάσει την κατάσταση. Το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση Τζεντιλόνι εξακολουθεί να είναι ο νέος κανόνας περί κρατικής διάσωσης, ο οποίος την αναγκάζει να «κουρέψει» χιλιάδες μικροεπενδυτές, ενώ Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο δεν φαίνεται πως θα επιτρέψουν εξαίρεση για την Ιταλία.

Η Ρώμη έχει δώσει διορία έως τα τέλη της εβδομάδας στη Μοnte dei Paschi, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, για να καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι πιθανότητες να τα καταφέρει η Monte dei Paschi είναι πλέον ελάχιστες και η Ρώμη έχει ετοιμάσει σχέδιο για την κρατική διάσωση της τράπεζας και τριών ακόμη μικρότερων τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έχει ετοιμάσει πακέτο μέτρων 95 δισ. ευρώ ώστε να διασώσει προβληματικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Monte dei Paschi. Ποσό 15 δισ. ευρώ προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας και ορισμένων άλλων μικρότερων, όπως οι Banca Carige, Veneto Banca και Popolare di Vicenza. Τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξει το κράτος τη ρευστότητα των τραπεζών. Θα περιλαμβάνουν κρατικά ομόλογα τα οποία οι προβληματικές τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ΕΚΤ προκειμένου να υποστηρίξουν τη ρευστότητά τους.

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της να της επιτραπεί να αποζημιώσει χιλιάδες μικροεπενδυτές που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο πως θα «κουρευτούν» μέσω της μετατροπής τους σε μετοχές, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία. Αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είπε στη La Repubblica ότι «ο δρόμος είναι στενός και ανηφορικός». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε, την Τετάρτη, ότι είναι επιλύσιμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία με τις τράπεζές της. «Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε η Ιταλία να αποτελέσει την πηγή για κάτι που θα έμοιαζε με νέα κρίση του ευρώ», είπε ο κ. Γιούνκερ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρατ δήλωσε, την Τετάρτη, ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν την κρατική διάσωση τραπεζών, αλλά ότι το σημαντικότερο είναι να εξυγιανθεί ο τραπεζικός τομέας. «Κατά την άποψή μου υπάρχουν υπερβολικά πολλές τράπεζες στην Ιταλία και δεν είναι αρκετά κερδοφόρες».

Πολιτικές προεκτάσεις

Υπάρχουν περίπου 40.000 μικροεπενδυτές που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Monte dei Paschi, τα οποία θα είναι τα πρώτα που θα «κουρευτούν» σε περίπτωση κρατικής διάσωσης. Από πολιτικής απόψεως αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο και επιζήμιο για τη νέα κυβέρνηση του κ. Τζεντιλόνι και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενίσχυε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και την ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων προηγούνταν με 31,5%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Τζεντιλόνι συγκέντρωνε 29,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή