Ξεκίνησε ο νέος γύρος αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων

Ξεκίνησε ο νέος γύρος αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε τα επιτόκιά της την Τετάρτη και διεμήνυσε στις αγορές ότι επίκεινται και άλλες αυξήσεις με πιο γρήγορο ρυθμό το 2017. Οι αξιωματούχοι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος προσαρμόζονται στις υποσχέσεις του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάνει λόγο για μειώσεις φόρων, αύξηση δαπανών και περιστολή του ρυθμιστικού πλαισίου. Η αύξηση του κόστους δανεισμού με μια διακύμανση 0,50% και 0,75% ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Ωστόσο, η προοπτική περισσότερων αυξήσεων πυροδότησε μαζικές πωλήσεις βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και μετοχών.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση για τα επιτόκια, η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η εκλογή Τραμπ έθεσε την τράπεζα «κάτω από ένα σύννεφο αβεβαιότητας», ενώ ορισμένα στελέχη της τροποποίησαν τις εκτιμήσεις τους ως προς το τι μέλλει γενέσθαι. «Τα μέλη της επιτροπής αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία», δήλωσε η κ. Γέλεν.

Απαντώντας στον καταιγισμό ερωτήσεων για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, η επικεφαλής της Fed αρνήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενά του για τις επιχειρήσεις ή να δώσει συμβουλές για τη δημοσιονομική ή την εμπορική πολιτική του. «Δεν πρόκειται να δώσω συμβουλές στον νέο πρόεδρο για το πώς θα συμπεριφερθεί», διευκρίνισε. Ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειωτέον, έχει ασκήσει κριτική στην Τζάνετ Γέλεν και πιθανολογείται πως θα την αντικαταστήσει με τη λήξη της θητείας της στις αρχές του 2018. Ωστόσο, μέχρι αργά χθες δεν είχε σχολιάσει την αύξηση επιτοκίων.

Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις, οι πρώτες αφ’ ης στιγμής εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου, δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed μεταβάλλουν την εκτίμησή τους. Αναμένουν λίγο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, χαμηλότερη ανεργία και πληθωρισμό ελάχιστα χαμηλότερο από τον στόχο του 2% της Fed. Επιπλέον, μετά τις προβλεπόμενες τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017, θα ακολουθήσουν επιπλέον τρεις το 2018 και το 2019, προτού επανέλθουν τα επιτόκια στα «κανονικά επίπεδα» του 3% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι πριν από τρεις μήνες, μια ένδειξη πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αισθάνεται πως η οικονομία ακόμα ανακτά δυνάμεις. Οι αγορές, πάντως, φάνηκε πως συμβαδίζουν με τη Fed ως προς την προοπτική των επιτοκίων και προετοιμάζονται για τουλάχιστον δύο με τρεις αυξήσεις το επόμενο έτος. Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «δεν έκανε μνεία στα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, αλλά ως συνήθως η επιθετικότητά της όντως δεικνύει ότι υπάρχει λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη ότι θα υλοποιήσει τρεις αυξήσεις το 2017», επισημαίνει ο αναλυτής επιτοκίων της ΒΜΟ Capital Markets, Ααρον Κόλι.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «σταδιακό» αυτόν τον ρυθμό, διατηρώντας τη νομισματική πολιτική της σχετικά χαλαρή ακόμα και τασσόμενη υπέρ περαιτέρω βελτίωσης στην αγορά εργασίας. Κατά τις προβλέψεις της, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 4,5% την επόμενη χρονιά και θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά, τα οποία θεωρούνται πως πλησιάζουν την πλήρη απασχόληση. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2017, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 2%. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είχαν ήδη αρχίσει την ανοδική τους πορεία μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και ενόσω εδραιώνονταν οι προσδοκίες για αύξηση του κόστους δανεισμού. Σε πρόσφατη έρευνα του Reuters, και οι 120 ερωτηθέντες οικονομολόγοι απάντησαν ότι ανέμεναν αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων μετά τις εκλογές, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είχαν δηλώσει ότι οι προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ακόμα οι λεπτομέρειες των σχεδίων του Ρεπουμπλικανού επιχειρηματία είναι ασαφείς, η Τετάρτη ήταν μια σπάνια ημέρα, η οποία σηματοδότησε το ότι η τράπεζα αναφέρθηκε στην προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων στη μετά την κρίση του 2007-2009 εποχή. Η αύξηση των επιτοκίων υπήρξε η πρώτη μετά τον Δεκέμβριο του 2015 και μόλις η δεύτερη από το ξέσπασμα της κρίσης, όταν η Fed μείωσε σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια και ανέπτυξε άλλα εργαλεία για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή