Νέο επεισόδιο στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της VW

Νέο επεισόδιο στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της VW

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκάνδαλο της Volkswagen με την εξαπάτηση των Aρχών όσον αφορά τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων, κάνοντας χρήση παράνομου «έξυπνου λογισμικού», φαίνεται ότι δεν έχει τέλος. Η Κομισιόν υποψιάζεται ότι το εν λόγω λογισμικό εξακολουθεί να εγκαθίσταται και σε νέα μοντέλα της VW. Αυτά τα νέα μοντέλα υποτίθεται πως αφενός παράγονται μετά το σκάνδαλο, αφετέρου κατασκευάζονται με πιο αυστηρά πρότυπα ως προς το πόσο ρυπογόνα είναι. Οι αναφορές έγιναν στο πλαίσιο έκθεσης από τον ερευνητικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Joint Research Center.

Ειδικότερα, τα πορίσματα προήλθαν έπειτα από σειρά δοκιμών στις εκπομπές ρύπων, τις οποίες έκανε η Κομισιόν τον Αύγουστο σε διάφορα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, όπως το A3 της Audi, το C4 Cactus της Citroen, και το Ford Fiesta GDI. Το τελευταίο ελέγχθηκε και διαπιστώθηκαν αποκλίσεις, ενώ και στο μοντέλο της Audi φάνηκε ότι στον δρόμο και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας εκπέμπει περισσότερους ρύπους απ’ ό,τι κατά τη διεξαγωγή ελέγχων. Πιθανώς να έχει εγκατασταθεί παράνομο λογισμικό στο όχημα της Audi και αυτό υποδηλώνει ίσως ότι τέτοιες συσκευές βρίσκονται σε πολύ περισσότερα αυτοκίνητα του ομίλου της VW (όπου ανήκει και η Audi) απ’ ό,τι αρχικά φαινόταν. Εκπρόσωπος της Audi δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τα περί της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτού περιέλθουν τα στοιχεία στα χέρια της εταιρείας, ενώ πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ελέγχθηκε και από άλλες ανεξάρτητες αρχές στην Γερμανία χωρίς να διαπιστωθεί πρόβλημα. Η έρευνα των Γερμανών έγινε τον Απρίλιο, με αφορμή το ξέσπασμα του σκανδάλου «ντιζελγκέιτ» της VW – τότε είχε καταδειχθεί ότι και σε συνθήκες δρόμου και σε συνθήκες ελέγχου οι εκπομπές παρέμεναν εντός των ευρωπαϊκών ορίων.

Στην έκθεση του Joint Research Center της Επιτροπής καταγράφεται ότι παράδοξα αποτελέσματα εξήχθησαν και για το C4 Cactus της Citroen. Αρχικά, σε θερμοκρασία 23 βαθμών Κελσίου οι εκπομπές ήταν σύννομες, δηλαδή στα 28,49 μιλιγκράμ ανά χιλιόμετρο. Σε θερμοκρασία, όμως, 30 βαθμών Κελσίου, το Cactus εξέπεμπε πολλαπλάσιους ρύπους (281,9 μιλιγκράμ ανά χιλιόμετρο), ποσότητα τριπλάσια από τα όρια της Ε.Ε. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έκανε κάποια δήλωση για το γεγονός, ενώ η αμερικανική Ford ισχυρίστηκε ότι τα αυτοκίνητά της δεν φέρουν παράνομες «συσκευές χειραγώγησης» και οι προηγμένοι ντιζελοκινητήρες τους εναρμονίζονται με τις ισχύουσες απαιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή