Spiegel: Διστάζει το ΔΝΤ λόγω Τραμπ

Spiegel: Διστάζει το ΔΝΤ λόγω Τραμπ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, επηρεάζει και την απόφαση του ΔΝΤ για την υπογραφή ή μη νέου προγράμματος με την Ελλάδα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σε άρθρο του με τίτλο «Το ΔΝΤ διστάζει», ο αρθρογράφος του περιοδικού εκτιμά πως η απόφαση του Ταμείου για το αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα θα ληφθεί την ερχόμενη άνοιξη. «Ο κύριος λόγος είναι η επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος Ιανουαρίου», σημειώνει το περιοδικό.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό στο να πάρει απόφαση πριν εξοικειωθεί με τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση», υποστηρίζει το Der Spiegel και προσθέτει ότι «οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής και μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση». Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει πως «λόγω του σκεπτικισμού που έχει εκφράσει ο Τραμπ απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και στις πολυμερείς συμφωνίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να απορρίψει ο νέος πρόεδρος τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης».

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει η Deutsche Welle, μέχρι στιγμής οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι χώρες με αναδυόμενες οικονομίες βλέπουν με σκεπτικισμό την ενεργοποίηση του Ταμείου στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια για να λύσει μόνη της το πρόβλημα. «Μια τέτοια εξέλιξη», υποστηρίζει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού, «θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διότι το γερμανικό κοινοβούλιο μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα». Και υπενθυμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται ρευστό τον επόμενο Ιούνιο για να πληρώσει την επόμενη δόση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή