ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στις μετοχές

epistrofi-stis-metoches-2167632

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αύξησαν τον Δεκέμβριο τις επενδύσεις τους σε μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, στοιχηματίζοντας ότι η υπόσχεση του κ. Ντόναλντ Τραμπ, επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Το σχέδιο του κ. Τραμπ περί μείωσης της φορολογίας και αύξησης των δημοσίων δαπανών έχει στείλει τους δείκτες της Wall Street σε επίπεδο ρεκόρ στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς οι επενδυτές τοποθετούσαν χρήματα στα πάντα, από μετοχές τραπεζών και ενεργειακών εταιρειών μέχρι μετοχές εταιρειών που κατασκευάζουν πρώτες ύλες και σχετίζονται με έργα υποδομής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ 45 οικονομολόγων και διαχειριστών κεφαλαίων από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία, οι επενδυτές είχαν τοποθετήσει τον Δεκέμβριο το 45,3% των κεφαλαίων τους σε μετοχές, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον περασμένο Ιούνιο. Το 2016 ήταν επεισοδιακή χρονιά, παγκοσμίως, κατά την οποία παρατηρήθηκε σημαντική στροφή προς λαϊκιστικά, αντισυστημικά πολιτικά κινήματα, ενώ υπήρξαν επίσης σημάδια οικονομικής ανάκαμψης από τις ΗΠΑ μέχρι τις αναδυόμενες αγορές.

Το γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αναταραχή ήταν πιθανότατα η νίκη του δισεκατομμυριούχου κ. Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η οικονομική και εμπορική πολιτική του οποίου θα καθορίσει το επενδυτικό τοπίο του 2017. «Η οικονομική πολιτική Τραμπ θα είναι βασικός παράγοντας, τον οποίο θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά το 2017», λέει ο κ. Ματέο Γκερμάνο, επικεφαλής επενδύσεων στην Pioneer Investments. «Αν εφαρμοστεί αποτελεσματικά η πολιτική του για αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής, για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και φορολογική μεταρρύθμιση, τότε είναι πιθανό ότι θα ενισχυθούν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, ο πληθωρισμός και η κερδοφορία των επιχειρήσεων», προσθέτει.

Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα σχέδια Τραμπ, ίσως αυξηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές, ωστόσο οι επενδυτές θεωρούν ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν ευκαιρίες. «Να είστε έτοιμοι να αγοράσετε μετοχές που έχουν υποχωρήσει», λέει ο κ. Τρέβορ Γρίθαμ, επικεφαλής επενδύσεων στη Royal London Asset Management. Εκτιμά πως η άνοδος του λαϊκισμού, που διαμόρφωσε το πολιτικό και οικονομικό τοπίο το 2016, θα εξακολουθήσει να προκαλεί αστάθεια και ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας το 2017. «Αυτό θα δημιουργούσε καλές ευκαιρίες για επένδυση σε μετοχές, ωστόσο καλό θα ήταν να μειώσει κανείς την έκθεσή του όταν τα πράγματα φαντάζουν υπερβολικά καλά ώστε να είναι αληθινά».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι επενδυτές μείωσαν τον Δεκέμβριο το ύψος των κεφαλαίων σε μετρητά στο 5,4% των επενδύσεών τους, σημάδι ότι είναι αισιόδοξοι πως θα συνεχιστεί η άνοδος των μετοχών που προκάλεσε η εκλογή Τραμπ.

Οι οικονομολόγοι που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση θεωρούν ότι από την οικονομική πολιτική Τραμπ θα δημιουργηθούν ευκαιρίες όχι μόνο σε μετοχές εταιρειών ενέργειας και άλλων που σχετίζονται με έργα υποδομής, αλλά και σε μετοχές εταιρειών στον κλάδο των εμπορευμάτων, στις φθηνές μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, στις εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού και στις εταιρείες τεχνολογίας. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή κρίση, η οποία αντανακλάται στη φυγή κεφαλαίων από μετοχές εταιρειών των αναδυόμενων αγορών και από τα κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, η γενική διάθεση ήταν αισιόδοξη, με τους επενδυτές να αυξάνουν την έκθεσή τους σε αμερικανικές μετοχές στο 41%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, και σε βρετανικές μετοχές στο 11,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Αν και οι επενδυτές θεωρούν πως οι μετοχές δεν είναι φθηνές, ορισμένοι διαχειριστές υποστηρίζουν πως ακόμη και έτσι οι μετοχές προσφέρουν υψηλότερη απόδοση από τα ομόλογα και ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2017, καθώς θα ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη.