Υποχώρηση δολαρίου εν μέσω αβεβαιότητας για τις πολιτικές Τραμπ

Υποχώρηση δολαρίου εν μέσω αβεβαιότητας για τις πολιτικές Τραμπ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εβδομάδα που διανύσαμε, το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στράφηκε στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη. Ο κ. Τραμπ δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες όσον αφορά την οικονομική πολιτική (δαπάνες υποδομών, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, επαναπατρισμός κεφαλαίων, εμπορικές σχέσεις) που σχεδιάζει να ακολουθήσει, γεγονός που απογοήτευσε τις αγορές. Το ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσαν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) επεκτάθηκε μέχρι το τέλος του 2017, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από «πιθανά πολιτικά σοκ» κατά τη διάρκεια του έτους, οπότε θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Προτάσεις που συζητήθηκαν στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν η παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο 2017 με αγορές 60 δισ. ευρώ τον μήνα ή έως τον Σεπτέμβριο 2017 με αγορές ύψους 80 δισ. και τελικά υιοθετήθηκε η πρώτη επιλογή. Στις αγορές συναλλάγματος, η απογοήτευση των επενδυτών από τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ επηρέασε αρνητικά το δολάριο, με τον δολαριακό δείκτη DXY να κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα του 101,18 την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης, υποχωρώντας από τα υψηλά 14 ετών 103,82 που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Επωφελούμενη από την αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, 1,0685 ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, 3,3% υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά 14 ετών περίπου στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Στις αναδυόμενες αγορές, η λίρα Τουρκίας υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά 3,94 και 4,17 έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αντιστοίχως, νωρίτερα στην εβδομάδα, παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Το τουρκικό νόμισμα έχει βρεθεί υπό σημαντική πίεση τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της ανατίμησης του δολαρίου, καθώς και των πρόσφατων εγχώριων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Επιπλέον, οι ανησυχίες για την εσωτερική ασφάλεια στη χώρα εντείνονται ύστερα από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Κατά συνέπεια, οι εξελίξεις αυτές έχουν αρνητική επίπτωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τον τουρισμό, έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ να αναμένεται στο 2,5% (μέση εκτίμηση της αγοράς) το 2016 από 4,0% ένα χρόνο νωρίτερα.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή