Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ζητούν από την ΕΚΤ οι Γερμανοί

Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ζητούν από την ΕΚΤ οι Γερμανοί

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 1,1% και της Γερμανίας στο 1,7% τον Δεκέμβριο ενθάρρυνε πολλούς Γερμανούς οικονομολόγους να αρχίσουν να επιχειρηματολογούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. Είναι σχεδόν βέβαιον ότι το ζήτημα των επιτοκίων δανεισμού θα επανέρχεται στην επικαιρότητα καθώς θα πλησιάζουμε στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εξίσου πιθανό είναι πως η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει σημαντικά την επεκτατική νομισματική της πολιτική πριν από το 2018.

Τον χορό των διαμαρτυριών για την επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ είχε ανοίξει στις 5 Ιανουαρίου ο κ. Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, λέγοντας ότι η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία αποτελεί σημάδι πως η ΕΚΤ θα πρέπει να θέσει τέλος στην επεκτατική νομισματική πολιτική και στις αγορές κρατικών ομολόγων. Ακολούθησε στις 6 Ιανουαρίου ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, λέγοντας πως η επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ έχει «πολλές παρενέργειες, γι’ αυτό και είναι επιθυμητή η προσεκτική έξοδος» από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οπως ήταν αναμενόμενο, διάφοροι οικονομολόγοι γερμανικών τραπεζών υποστήριξαν την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, και την περασμένη Δευτέρα η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών (BdB) τάχθηκε υπέρ της «πολύ προσεκτικής αλλαγής πολιτικής… και της προσεκτικής αύξησης των επιτοκίων δανεισμού». Εν συνεχεία μπήκαν στον χορό οι γερμανικές εφημερίδες, με τον σχολιαστή της Bild Γιαν Σέφερ να υποστηρίζει ότι εκατομμύρια Γερμανοί αποταμιευτές πληρώνουν το κόστος των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, ώστε να μπορούν να δανείζονται φθηνά οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Ακόμη και η Sueddeutsche Zeitung είχε δημοσιεύσει κύριο άρθρο με τον τίτλο «Αλλάξτε πορεία, κ. Ντράγκι», στο οποίο υποστήριξε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ να ενισχύσει την υποστήριξη προς ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει το περασμένο φθινόπωρο και ο κ. Σόιμπλε. Πολλοί Γερμανοί οικονομολόγοι και πολιτικοί φαίνεται ότι ταυτίζουν την Ευρωζώνη με τη Γερμανία, αλλά και πάλι ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, ενώ ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είναι λίγο κάτω από το 2%. H EKT προβλέπει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,3% το 2017, στο 1,5% το 2018 και στο 1,7% το 2019.

Πρόβλεψη από S&P

Ισως γι’ αυτόν τον λόγο η Standard & Poor’s προέβλεψε στις αρχές της εβδομάδας ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική πριν από το 2018, διότι η άνοδος του πληθωρισμού θα βασιστεί στην άνοδο του πετρελαίου, ενώ ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός» θα παραμείνει πολύ χαμηλότερος, δίνοντας περιθώριο κινήσεων στην ΕΚΤ. Αντιθέτως, οι περισσότεροι από τους 17 οικονομολόγους που είχαν λάβει μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters, στις αρχές του 2017, προβλέπουν ότι είναι πιθανόν μετά τον Απρίλιο η ΕΚΤ να μειώσει και άλλο τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ. Μόνο δύο οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, ενώ τέσσερις υποστήριξαν ότι θα αναγκαστεί να αυξήσει και πάλι το ύψος των μηνιαίων αγορών.

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε μια εξαιρετική, από διπλωματικής απόψεως, απόφαση επεκτείνοντας την ποσοτική χαλάρωση κατά εννέα μήνες, έως τα τέλη του 2017 και ταυτόχρονα ανακοινώνοντας μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ μετά τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή