Καταργεί τον Ιούνιο τα τέλη περιαγωγής η Ε.Ε.

Καταργεί τον Ιούνιο τα τέλη περιαγωγής η Ε.Ε.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάργηση των τελών περιαγωγής προχωρούν σταδιακά τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ολοκληρώνοντας μια διαδικασία δεκαετών διαβουλεύσεων για τη μείωση των τελών περιαγωγής όσων ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για τα ανώτατα όρια χρεώσεων από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στο εξωτερικό. Ειδικότερα, οι χρεώσεις για την πραγματοποίηση κλήσεων θα μειωθούν στα 3,2 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό από 5 λεπτά του ευρώ που είχε συμφωνηθεί τον Απρίλιο του 2016, ενώ οι χρεώσεις για την αποστολή μηνυμάτων θα μειωθούν στο 1 λεπτό του ευρώ από 2 λεπτά του ευρώ. Επίσης, εγκρίθηκε και η σταδιακή μείωση των τελών χονδρικής για τα δεδομένα σε διάστημα πέντε ετών, με αποτέλεσμα η τιμή τους να ανέλθει στα 7,7 ευρώ ανά GB τον Ιούνιο του 2017, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 η τιμή τους θα μειωθεί στα 2,5 ευρώ ανά GB. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «αν οι καταναλωτές υπερβούν τα όρια του συμβολαίου τους κατά την περιαγωγή, τυχόν επιπλέον χρεώσεις δεν θα είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια περιαγωγής που συμφωνήθηκαν σήμερα».

Η Κομισιόν θα επανεξετάζει τα ανώτατα όρια περιαγωγής κάθε δύο χρόνια και θα προτείνει, αν χρειάζεται, καινούργια. Aναμένεται η επίσημη έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου τα προαναφερθέντα όρια χρεώσεων τελών περιαγωγής να εφαρμοστούν από τις 15 Ιουνίου 2017, όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία της ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών (TSM). Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο για τα θέματα ψηφιακής ενιαίας αγοράς Αντρους Ανσιπ, «αυτό ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Από τις 15 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Σήμερα κάνουμε πραγματικότητα την υπόσχεσή μας». Επιπλέον, η ευρωβουλευτής της Ε.Ε. Μιαπέτα Κουμπούλα-Νάτρι, βασική διαπραγματευτής για τον καθορισμό των ανώτατων ορίων περιαγωγής, χαιρέτισε τη συμφωνία γράφοντας στο twitter «Αντίο περιαγωγή». Υστερα από πολυετείς προσπάθειες, ο αγώνας για την περιστολή των τελών περιαγωγής απέδωσε, σε μια περίοδο όπου το Brexit και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων ωθούν τις Βρυξέλλες να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή