Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αναμενόταν χθες το απόγευμα να καταγράψουν τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυόταν κατά 0,56% στα 53,84 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχυόταν την ίδια ώρα κατά 0,60% στα 56,90 δολάρια το βαρέλι. Πρώτη αιτία της ανόδου είναι η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι τα κράτη-μέλη του έχουν ήδη πετύχει το 60% του στόχου για μείωση της παραγωγής, όπως είχε συμφωνηθεί και με μη μέλη του Οργανισμού τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεύτερος λόγος για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, είναι οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και ότι δοκίμασε νέους βαλλιστικούς πυραύλους.

Σε άνοδο ο χρυσός

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου βρίσκονται οι τιμές του χρυσού που χθες το απόγευμα κυμαινόταν στο 1.211,310 δολάρια η ουγγιά. Το ασφαλές καταφύγιο έχει ανακτήσει την αίγλη του, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η τιμή του έκλεισε το περασμένο έτος με συνολική άνοδο 8%. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού είχε εκτιναχθεί κατά 25% μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά μετά τις πρώτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που ερμηνεύτηκαν από τις αγορές ως «συμφιλιωτικές» και τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed το πολύτιμο μέταλλο έχασε τμήμα των κερδών του. Στη διάρκεια του περασμένου έτους η ζήτηση για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες ήταν η χαμηλότερη από το 2010, με τις σχετικές αγορές να είναι κατά 33% μειωμένες σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015. Ωστόσο το 2016 ήταν το έβδομο συναπτό έτος που οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες υπερκάλυψαν τις πωλήσεις. Η ζήτηση περιορίστηκε, άλλωστε, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και σε ό,τι αφορά τα χρυσά κοσμήματα. Ο λόγος ήταν οι υψηλές τιμές που συμπίεσαν τη ζήτηση στην Ινδία και προπαντός η επιβράδυνση στην Κίνα.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα ετήσια και τριετή κρατικά ομόλογα σημειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, το ετήσιο κρατικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση 10,10% από 10,30% που είχε σημειώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η τιμή του ετήσιου ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στα 97,10 λεπτά του ευρώ. Η απόδοση του 3ετούς κρατικού ομολόγου ανήλθε στο 7,96% από 8,09% στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Παράλληλα, η τιμή του ομολόγου έκλεισε χθες στα 93,75 λεπτά έναντι τιμής 93,50 στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αμετάβλητη εικόνα παρουσίασε το 10ετές κρατικό ομόλογο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 74,00 λεπτά του ευρώ και η απόδοση ανήλθε στο 7,51%. Το spread του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στις 707 μονάδες βάσης από 705 μ.β. της προηγούμενης συνεδρίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή