Προσκλητήριο επιστημόνων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Προσκλητήριο επιστημόνων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα έκδοσης βίζας για την προσέλκυση ικανού και ταλαντούχου εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό εκπονούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτμούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τους τομείς της ιατρικής, της έρευνας και των επιστημών. «Τα ΗΑΕ είναι η γη της ευκαιρίας», σχολίασε ο σεΐχης Μοχάμεντ, μέσω μηνύματος στο Twitter. Με την τρέχουσα νομοθεσία, τα ΗΑΕ δεν προσφέρουν νόμιμη άδεια παραμονής σε εργαζομένους από το εξωτερικό.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος των ΗΑΕ και ο ηγέτης του Ντουμπάι, έδωσε εντολή στις αρμόδιες επιτροπές να προσδιορίσουν «τους ζωτικούς τομείς που πρέπει να ανοιχτούν σε εξειδικευμένες βίζες εργασίας και να χαράξουν σχέδια για να προσελκύσουν τα πιο αξιοσημείωτα ταλέντα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο». Η προσέλευση των πιο ταλαντούχων εργαζομένων θα «ενισχύσει την οικονομία και το μέλλον μας», πρόσθεσε ο σεΐχης Μοχάμεντ, χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες. Στοιχεία της ιστοσελίδας εύρεσης εργασίας Monster.com δείχνουν πως οι προσλήψεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας αυξήθηκαν κατά 76% ετησίως. Αυτή η εκτόξευση στη στρατολόγηση στελεχών δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, διότι η κυβέρνηση των ΗΑΕ επιθυμεί να αποκτήσει ένα από τα ισχυρότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, σχολίασε ο Σανζάι Μόντι, γενικός διευθυντής της Moster.com για την Ασία, τον Ειρηνικό και τη Μέση Ανατολή.

Τα ΗΑΕ έχουν προσελκύσει ταλαντούχα στελέχη από το εξωτερικό όλα τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα και με έρευνα του επαγγελματικού ηλεκτρονικού δικτύου Linkedin που πραγματοποιήθηκε προ διετίας. Συγκεκριμένα, τα ΗΑΕ βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των δημοφιλέστερων προορισμών. Ακολουθούσαν η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία, η Νιγηρία, η Σινγκαπούρη, η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Βραζιλία και ο Καναδάς.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-09, τα κράτη του Περσικού Κόλπου έχουν αποπειραθεί να στρατολογήσουν ταλαντούχα στελέχη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Τράπεζες όπως η Εθνική Τράπεζα του Κουβέιτ και η Istithmar του Ντουμπάι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ενα μειονέκτημα των ΗΑΕ, τα οποία απαρτίζονται από το Αμπου Ντάμπι, το Αϊμάν, το Ντουμπάι, το Ουμ αλ-Καϊγάν, το Ρας αλ-Κάιμα, τη Σάρια και τη Φουτζέιρα, είναι πως ο πληθυσμός είναι πολύ μικρός – 9,2 εκατ. άτομα. Περιορίζονται, έτσι, οι πιθανότητες για τον εντοπισμό των κατάλληλων στελεχών για τις κατάλληλες θέσεις.

Μεταξύ των χαμένων στην παγκόσμια αγορά εργασίας είναι ο ευρωπαϊκός Νότος. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-09 και τη συνακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και της περιφέρειας της ενιαίας νομισματικής ένωσης έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες σε ταλαντούχους εργαζομένους που αναζήτησαν καλύτερες ευκαιρίες για εργασία στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, ενώ απώλειες σε ικανούς και ταλαντούχους εργαζομένους έχουν επίσης καταγραφεί στη Βρετανία και τη Γαλλία, όπως παρατηρείται στην προαναφερόμενη έρευνα του Linkedin. Η Βρετανία αποτελεί, όμως, και πόλο έλξης. Ερευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικοί μετανάστες με πλούσιο βιογραφικό και μεγάλες ικανότητες μεταναστεύουν, κυρίως, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή