Δημοσιονομική τρύπα στις ΗΠΑ λόγω δημογραφικού

Δημοσιονομική τρύπα στις ΗΠΑ λόγω δημογραφικού

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η οικονομία τους δεν βρίσκεται σε ύφεση, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προκλήσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει εάν είναι διατεθειμένος να διαχειριστεί περαιτέρω την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε υποσχεθεί την αποπεράτωση μεγάλων έργων υποδομής.

Ομως ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ απαιτεί λεπτούς χειρισμούς λόγω του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί από το 2,4% το δημοσιονομικό έτος που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο στο 4,2% εντός της επόμενης τετραετίας. Προ μιας δεκαετίας, περίπου 6.700 Αμερικανοί έμπαιναν στο 65ο έτος της ηλικίας τους κάθε ημέρα. Στις μέρες μας, 9.800 Αμερικανοί μπαίνουν στο 65ο έτος της ηλικίας τους κάθε ημέρα και αναμένεται να φθάσουν τις 11.1700 έως το 2026.

Στόχος του κ. Τραμπ είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης στο 4%, αλλά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο σε μια οικονομία με τόσο χαμηλή παραγωγικότητα και βραδεία επέκταση του εργατικού δυναμικού. Ενα ακόμα εμπόδιο είναι η χαμηλή ανεργία. Συν τοις άλλοις, αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων, τότε θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης. Η Fed προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 1,8% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τις προσδοκίες του κ. Τραμπ. Στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικανών έγιναν μεγάλες περικοπές στους φόρους, ασκώντας πιέσεις στους προϋπολογισμούς των ΗΠΑ. Το 1981 ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κληρονόμησε μειωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα. Το 2001 ο Τζορτζ Μπους παρέλαβε έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα με προοπτική περαιτέρω αύξησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή