Οι εκλογές απειλούν τη μεταποίηση σε Βρετανία και Ευρωζώνη

Οι εκλογές απειλούν τη μεταποίηση σε Βρετανία και Ευρωζώνη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζεται η ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και στη Βρετανία, λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Brexit. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Markit είναι θετική και δείχνει ότι μέχρι σήμερα οι οικονομίες δείχνουν σημάδια αντοχής όταν το πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές. Η υποχώρηση του ευρώ και της στερλίνας έχει ενισχύσει τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης και της Βρετανίας, αντίστοιχα, καθιστώντας χαμηλότερο και άρα ελκυστικότερο το κόστος των προϊόντων τους στο εξωτερικό.

Στην Ευρωζώνη, η μεταποιητική δραστηριότητα αναρριχήθηκε τον Φεβρουάριο στο υψηλό εξαετίας, με τον Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών, ή ΡΜΙ, να διαμορφώνεται στις 55,4 μονάδες από 55,2 μονάδες τον Ιανουάριο. Είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί από τον Απρίλιο του 2011. Παράλληλα, η Γερμανία ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση της ανεργίας τον Φεβρουάριο, διολισθαίνοντας στο 5,9%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από την εποχή της επανένωσης της Γερμανίας.

«Οι παραγωγοί στην Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και εκτελούν τις μεγαλύτερες παραγγελίες τα τελευταία έξι χρόνια», παρατηρεί ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Φέτος οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο αισιόδοξες για το μέλλον τους από κάθε άλλη φορά, μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Τα στελέχη τους αναφέρονται σε μεγαλύτερη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ το αποδυναμωμένο ευρώ βοηθά στην αύξηση των πωλήσεων», προσθέτει ο ίδιος. Προβλέπεται ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί κι άλλο στη διάρκεια του 2017 (θα πέσει περίπου 3%), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Είναι άγνωστο αν θα διατηρηθούν αυτές οι συνθήκες και στο μέλλον. Ελλοχεύουν κίνδυνοι λόγω της διεξαγωγής εθνικών εκλογών στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον όπου τείνει να υπερισχύσει ο προστατευτισμός. Παρομοίως, το μεγάλο ερώτημα και στην περίπτωση της Βρετανίας είναι αν θα διατηρηθεί η μεταποιητική δραστηριότητα στα υφιστάμενα επίπεδα και τους επόμενους μήνες. Αν και ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) της Markit διαμορφώθηκε στις 54,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο τριμήνου, παραμένει αρκετά πιο πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 51,6 μονάδων. Συν τοις άλλοις, η εταιρεία αναλύσεων εκτιμά ότι ο βρετανικός μεταποιητικός κλάδος θα παρουσιάσει τις υψηλότερες επιδόσεις της τελευταίας επταετίας, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας δείχνουν πτώση των πιστώσεων για κατανάλωση, αντανακλώντας την αποδυνάμωση της ζήτησης. Και όπως τονίζει η Markit, η μεταποίηση αντιπροσωπεύει μόνον το 10% της βρετανικής οικονομίας, ενώ η κατανάλωση περίπου τα δύο τρίτα του βρετανικού ΑΕΠ. Πρώτη φορά από τα μέσα του 2012, ο δανεισμός για καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησε επί ένα δίμηνο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι μένει να διευκρινιστεί τους επόμενους μήνες αν οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να δανείζονται για να καλύψουν το κενό μεταξύ υποτονικής αύξησης μισθών και ανόδου τιμών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή