ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1 έως 1,5 τρισ. δολ. η αξία της Aramco

08s22oilfield

Οι θεσμικοί επενδυτές και οι fund managers προβλέπουν ότι η αξία του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco θα ανέρχεται στο 1 με 1,5 τρισ. δολάρια, όταν θα πουλήσει μετοχές στο κοινό την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα της τοπικής επενδυτικής τράπεζας EFG Hermes που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Η αξία της Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας παγκοσμίως, βρέθηκε στο επίκεντρο των αναλυτών όταν η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πέρυσι στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου της, γνωστού ως «Οραμα 2030», την εισαγωγή ποσοστού μέχρι και 5% της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Ριάντ καθώς και σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Εντονος είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου, τα οποία διεκδικούν τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εκτιμά ότι με την πώληση του 5% της εταιρείας σε επενδυτές η αξία της Aramco θα ανέρχεται στα 2 τρισ. δολάρια, καθιστώντας την αρχική δημόσια εγγραφή της τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αμιν Νάσερ δήλωσε ότι «πάντα ισχυριζόμασταν ότι η εγγραφή της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο μισό του 2018 και ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, καθώς αξιολογούμε τα διεθνή χρηματιστήρια». Σύμφωνα με έρευνα της τοπικής επενδυτικής τράπεζας EFG Hermes, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο ενός επενδυτικού συνεδρίου στο Ντουμπάι, το 39% των ερωτηθέντων προέβλεψε ότι η χρηματιστηριακή αξία της Saudi Aramco θα ανέλθει περίπου στο 1 με 1,5 τρισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, το 36% εκτιμά ότι η αποτίμηση θα είναι κάτω του ενός τρισ. δολ., ενώ το 24% αναμένει η αποτίμηση να υπερβεί το 1,5 τρισ. δολάρια. Στη σχετική έρευνα συμμετείχαν 510 διεθνείς fund managers και επενδυτές από 260 ιδρύματα που παρευρέθησαν στο συνέδριο καθώς και 147 άλλες εταιρείες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πόσοι απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την αποτίμηση της εγγραφής (IPO) της Aramco.

Το τεράστιο ποσό του ενός με 1,5 τρισ. δολαρίων της Aramco θα μπορούσε να εντάξει τη Σαουδική Αραβία στους δείκτες αναδυόμενων αγορών όπως ο δείκτης MSCI (Morgan Stanley Capital International), γεγονός που θα ενισχύσει τη θέση της χώρας στην παγκόσμια αγορά.