Σκάνδαλο με κινεζικές εισαγωγές προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία

Σκάνδαλο με κινεζικές εισαγωγές προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, με κινεζικές εισαγωγές στη Βρετανία, που έφθαναν στα λιμάνια Ντόβερ και Φέλιξστοου σε πολύ φθηνές τιμές, και με έκδοση πλαστών τιμολογίων και ψευδών αποδείξεων δασμών και εν συνεχεία, με την ανοχή των τελωνειακών αρχών, διοχετεύονταν στην ευρωπαϊκή αγορά, αποκάλυψε το OLAF. Πρόκειται για το αρμόδιο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, το οποίο διεξήγαγε έρευνες από το 2013 έως το 2016. Αυτές τις συναλλαγές διεκπεραίωνε, όπως φαίνεται από την έρευνα, εκτεταμένο δίκτυο εγκληματιών σε όλη την Ευρώπη, για την πάταξη του οποίου άλλες χώρες είχαν λάβει μέτρα. Το OLAF είχε επανειλημμένως ζητήσει και από τη Βρετανία να δράσει, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Οι Βρετανοί τελωνειακοί υπάλληλοι, αγνοώντας αυτές τις πιέσεις, επέτρεπαν τις μαζικές εισαγωγές ενδυμάτων και υποδημάτων από την Κίνα σε τιμές ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής, επιβάλλοντας αντιστοίχως χαμηλούς δασμούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OLAF, η συνεχιζόμενη αμέλεια των βρετανικών τελωνειακών αρχών στέρησε από την Ε.Ε. σχεδόν 2 δισ. ευρώ από μη καταβληθέντα τέλη. Πέραν τούτου, ζημιώθηκαν κατά 3,2 δισ. ευρώ και αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη μη καταβολή του ΦΠΑ – μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ΦΠΑ πληρώνεται στη χώρα όπου θα γίνει η πώληση των προϊόντων, και όχι στη χώρα όπου φθάνουν πρώτη φορά αυτά. Το OLAF συνέστησε στην Κομισιόν να υποχρεώσει το Λονδίνο να αποκαταστήσει την οικονομική βλάβη και να διοχετεύσει απευθείας τα 2 δισ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ωστόσο, η Βρετανία ακόμα δεν έχει διατάξει τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας για να διαπιστώσει τι συμβαίνει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή