Η Monte Paschi πουλάει τα «κόκκινα» δάνειά της

Η Monte Paschi πουλάει τα «κόκκινα» δάνειά της

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της (περίπου 28 δισ. ευρώ), μόλις εγκριθεί το επιχειρηματικό της πλάνο από τις ευρωπαϊκές αρχές. Σχεδιάζει, συγκεκριμένα, να τα πουλήσει σε ένα ενιαίο πακέτο και να αφήσει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προθεσμία μόνον ενός μηνός για να εξετάσουν τα χρέη που εκκρεμούν, προτού υποβάλλουν τις σχετικές προτάσεις τους. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε κύκλους της τράπεζας, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είναι πιθανόν να πωληθεί το χαρτοφυλάκιο δανείων της Monte dei Paschi σε τιμή μικρότερη του 25% της μεικτής αξίας του. Σύμφωνα με τον Βιτσέντζο Λόνγκο, αναλυτή της χρηματιστηριακής IG Markets του Μιλάνου, κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας είναι «γνώριμο» στους ειδικούς, αλλά «το ακανθώδες ζήτημα θα είναι το ύψος της έκπτωσης που θα διεκδικήσουν οι επίδοξοι αγοραστές».

Η πολύπαθη ιστορική τράπεζα της Ιταλίας εκπονεί επιχειρηματικό πλάνο που πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορέσει να λάβει ενίσχυση από το ιταλικό κράτος. Η κρατική ενίσχυση έχει αποβεί αναγκαία, καθώς αποδείχθηκαν ατελέσφορες οι προσπάθειές της να βρει χρηματοδότες από τον ιδιωτικό τομέα, με την πώληση του χαρτοφυλακίου των δανείων της στο 33% της ονομαστικής του αξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή