Κινεζική βουλιμία για δυτικές επιχειρήσεις

Κινεζική βουλιμία για δυτικές επιχειρήσεις

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνοντας μια πολιτική οικονομικού επεκτατισμού δέκα χρόνων, η Κίνα εξαγόρασε το 2016 ξένες επιχειρήσεις συνολικής αξίας 220 δισ. δολαρίων. Από την αρχή του 2017, άλλωστε, έχουν ήδη ανακοινωθεί 14 διασυνοριακές εξαγορές αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων η μία. Συχνά, η κινεζική βουλιμία για επιχειρήσεις της Δύσης έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις της με άλλες χώρες που ενίοτε επιχείρησαν να εμποδίσουν στρατηγικές επιχειρήσεις τους να περάσουν σε κινεζικά χέρια.

Ενδεικτική περίπτωση είναι η εξαγορά της γερμανικής βιομηχανίας ρομποτικής Kuka, που πέρασε στα χέρια της κινεζικής Midea, αφού πρώτα προκάλεσε θύελλα στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, με ορισμένους πολιτικούς να ζητούν τη δημιουργία κοινοπραξίας από εγχώριες επιχειρήσεις ώστε η Kuka να παραμείνει σε γερμανικά χέρια. Ο προβληματισμός που επικρατεί στη Γερμανία εκδηλώθηκε ξανά τον Νοέμβριο, όταν η κυβέρνηση Μέρκελ ανακάλεσε την έγκρισή της στην εξαγορά της γερμανικής Aixtron από το κινεζικό όμιλο Fujian Grand Chip Investment Fund. Η επίθεση φιλίας των κινεζικών επιχειρήσεων στην τεχνογνωσία της Γερμανίας επιβεβαιώθηκε με την εξαγορά της μονάδας λαμπτήρων τεχνολογίας LED της Osram Light από τη Sanban Optoelectronics.

Εως το 2013, η επέκταση των κινεζικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο ήταν δραστηριότητα κυρίως των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες με τις ευλογίες του Πεκίνου εξαγόραζαν τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας, ενεργειακές εταιρείες του Καναδά και ορυχεία χαλκού στην Αφρική. Εκτοτε τη σκυτάλη έχουν πάρει ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι εκδηλώνουν ακόρεστο ενδιαφέρον για εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία της Δύσης, όπως οι ποδοσφαιρικές ομάδες, τα διάσημα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ και οι γαλλικοί οίκοι μόδας. Ανάμεσά τους ο Γουάνγκ Τζιανλίν, ο Κινέζος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης του ομίλου Dalian Wanda, που εξαγόρασε τη Legendary Entertainement έναντι 3,5 δισ. δολαρίων και δρομολογεί την εξαγορά της Dick Clark Productions.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή