Η Πορτογαλία ζητεί από την Ε.Ε. να βγει από την επιτήρηση

Η Πορτογαλία ζητεί από την Ε.Ε. να βγει από την επιτήρηση

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να αναγνωρίσει έμπρακτα την οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια η Πορτογαλία, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, μέσω συνέντευξής του στους Financial Times.

Ο κ. Μάριο Σεντένο ζήτησε από την Κομισιόν και από το Eurogroup να αφαιρέσουν την Πορτογαλία από τον κατάλογο των χωρών που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ). Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Σεντένο είπε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί το 2016 «πολύ κοντά στο 2%» του ΑΕΠ, το χαμηλότερο από την ημερομηνία αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα το 1974. «Η οικονομία μας επεκτείνεται επί 13 συνεχή τρίμηνα. Αν δεν αρκεί αυτό ώστε μια χώρα να εξέλθει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τότε δεν ξέρω τι χρειάζεται». Η αριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας ελπίζει ότι η χώρα όντως θα μπορούσε να βγει από τη ΔΥΕ όταν δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα τα επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα του 2016. Η κίνηση της Ε.Ε., ελπίζει η Λισσαβώνα, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε να ακολουθήσει η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. «Πιστεύω πως δεν μας μεταχειρίζονται δίκαια. Το ποσοστό του προϋπολογισμού μας που κατευθύνεται προς την εξυπηρέτηση του χρέους είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.», είπε ο κ. Σεντένο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας ήταν 4,4% του ΑΕΠ το 2015, εκ του οποίου περίπου το 1,3% αφορούσε πόρους για τη διάσωση τραπεζών. Σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το όριο ελλείμματος είναι το 3% του ΑΕΠ. Οποιαδήποτε χώρα το υπερβαίνει μπορεί να υπαχθεί στη ΔΥΕ και μάλιστα να της επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο αν δεν πάρει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε στα τέλη του 2015 κατήργησε ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας, ενώ μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή