ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: προβλέπει ακόμη δύο αυξήσεις το 2017

fed-provlepei-akomi-dyo-ayxiseis-to-2017-2180218

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αύξησε χθες τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75% με 1%, δείχνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες επισήμαναν πως θα προχωρήσουν σε «σταδιακή» αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τα επόμενα χρόνια, δείγμα τού ότι θέλουν πρώτα να δουν τη δημοσιονομική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και την επίδραση που αυτή θα έχει στην αμερικανική οικονομία. Γι’ αυτό και διατήρησαν αμετάβλητη την πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2017, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής, και τρεις ακόμη το 2018. Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 25 μ.β. ήταν ευρέως αναμενόμενη, και μάλιστα αρκετοί αναλυτές προέβλεπαν πως η Fed θα προχωρούσε ταχύτερα στην «εξομάλυνση» των επιτοκίων δανεισμού, ώστε να προλάβει ενδεχόμενη «υπερθέρμανση» της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής και να μη στείλουν σήμα πως θα αυξήσουν ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο 2%. Μάλιστα, η Fed ανακοίνωσε πως ο στόχος του πληθωρισμού είναι «συμμετρικός», δηλαδή πως πρόκειται να ανεχθούν μικρή υπέρβαση του 2% χωρίς να προχωρήσουν σε βεβιασμένη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. «Με σταδιακή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της Fed.

Νέες προβλέψεις Fed

Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που παρουσίασε χθες η Fed δεν περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές, δικαιολογώντας την απόφαση για «σταδιακή» αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τα επόμενα χρόνια. Η Fed προβλέπει ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 2,1% το 2017, όσο προέβλεπε και τον περασμένο Δεκέμβριο. Για το 2018, η Fed προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% (από 2% τον Δεκέμβριο) και για το 2019 προβλέπει ανάπτυξη 1,9%. Ο δομικός πληθωρισμός (δεν υπολογίζονται οι τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων) προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί στο 1,9% στα τέλη του 2017 (από 1,8% που ήταν η πρόβλεψη τον Δεκέμβριο) και στο 2% (αμετάβλητη πρόβλεψη) το 2018 και το 2019.

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν πως η αμερικανική οικονομία μπορεί να τρέχει με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης (όταν δηλαδή υπολογιστεί και ο πληθωρισμός) 1,8%, χωρίς να αυξηθεί επικίνδυνα ο πληθωρισμός. Παράλληλα, η Fed είπε χθες πως οι απειλές για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν «περίπου ισορροπημένες», δηλαδή πως η οικονομία θα κινηθεί περίπου όπως έχει προβλέψει η Fed. Ετσι δικαιολογείται και η απροθυμία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να στείλει σήμα πως θα μπορούσε να αυξήσει ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού τα επόμενα χρόνια. Ακόμη σημαντικότερο είναι πως η Fed θέλει πρώτα να δει να υλοποιούνται οι υποσχέσεις του κ. Τραμπ περί μείωσης της εταιρικής φορολογίας, μείωσης των κανονιστικών ρυθμίσεων και περί επένδυσης 1 τρισ. δολαρίων σε έργα υποδομής και την επίπτωση που θα έχουν στην αμερικανική οικονομία, προτού αποφασίσει τις μελλοντικές της κινήσεις. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed, η Τζάνετ Γέλεν τόνισε πως η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων δεν συνιστά επανεκτίμηση των οικονομικών προοπτικών και ότι είναι υπερβολικά νωρίς ώστε να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία η δημοσιονομική πολιτική Τραμπ. Επίσης, η κ. Γέλεν είπε πως η Fed δεν έχει συζητήσει με λεπτομέρεια πιθανές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, ούτε έχει προσδιορίσει πιθανή αντίδραση σε αυτές. Η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ αποκάλυψε πως είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Τραμπ και αρκετές ακόμη συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.