Μειώθηκε κατά 1 δισ. δολάρια η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ

Μειώθηκε κατά 1 δισ. δολάρια η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά ένα δισ. δολάρια, στα 3,5 δισ., μειώθηκε η περιουσία του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίθεση με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, οι οποίοι αύξησαν έτι περαιτέρω την περιουσία τους, λόγω του χρηματιστηριακού ράλι μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Το περιοδικό Forbes αποκαλύπτει ότι σήμερα υπάρχουν αριθμητικά περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι που έγιναν πλουσιότεροι. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανέρχεται σε νέο ρεκόρ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το περιοδικό τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. Πάνω από 200 άτομα προστίθενται στην κατάταξη του Forbes, ενώ για τέταρτο συναπτό έτος στην κορυφή βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft. Ο κ. Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τα 18 από τα τελευταία 23 χρόνια.

Με την ένταξη 233 νέων «μελών», έχουμε πλέον 2.043 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο (πέρυσι ήταν 1.810). Η συνολική περιουσία τους φαίνεται πως έχει αυξηθεί το τελευταίο 12μήνο κατά 18%, στα 7,67 τρισ. δολάρια. Οι κερδισμένοι σε σχέση με τους χαμένους είναι υπερτριπλάσιοι. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και χαλάρωση των κανόνων λειτουργίας τους, δημιουργώντας προσδοκίες στους επενδυτές για μεγάλη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Κομβικό ρόλο στην άνοδο της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων το 2017 διαδραμάτισε και η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου.

Aπό τη λίστα δεν εξαιρούνται οι Ελληνες. Στην 844η θέση κατατάσσεται ο Φίλιππος Νιάρχος, με περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων, λόγω της συλλογής έργων τέχνης που έχει στην κατοχή του. Ο Σπύρος Λάτσης καταλαμβάνει την 1.079η θέση, με περιουσία 2 δισ. δολαρίων από τον τραπεζικό κλάδο και τη ναυτιλία. Η πτώση της περιουσίας του προέδρου των ΗΠΑ αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών επαγγελματικής στέγης στο Μιντάουν του Μάνχαταν. Εκεί, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στην κατοχή του 10 κτίρια. Κατά συνέπεια, η θέση του στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes υποχώρησε το 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο του 2016 στην 544η από τη 324η πέρυσι. Η Κέρι Ντόλαν του Forbes δήλωσε ότι στο παρελθόν ο κ. Τραμπ αμφισβητούσε την εγκυρότητα του περιοδικού σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της περιουσίας του, επιμένοντας πως «αξίζει πάνω από 10 δισ. δολάρια», όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, δηλαδή του Μπιλ Γκέιτς, αυξήθηκε κατά 11 δισ., στα 86 δισ. δολάρια. Η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ ενισχύθηκε κατά 14,8 δισ., στα 77,4 δισ. δολάρια. Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής επανήλθε στη 2η θέση, εκτοπίζοντας τον Αμάνσιο Ορτέγκα, ιδρυτή της αλυσίδας καταστημάτων με είδη ρουχισμού και σπιτιού Zara.

Το τελευταίο 12μηνο επιφύλαξε τις καλύτερες επιδόσεις και για την περιουσία του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή του Amazon.com. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων του αυξήθηκε κατά 27,6 δισ., στα 73,4 δισ. δολάρια, και έτσι ο κ. Μπέζος ανέβηκε στην τρίτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Για πρώτη φορά, επίσης, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Fabebook κατατάσσεται στην πεντάδα των πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων, με την περιουσία του να αυξάνεται κατά 11,4 δισ. δολάρια. Οικονομικοί αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί, εν τω μεταξύ, προειδοποιούν πως έχει διευρυνθεί η εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα στους πιο πλούσιους και στους πιο φτωχούς, ενώ οι πραγματικοί μισθοί στη μεσαία τάξη των ΗΠΑ και των άλλων χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου παραμένουν στάσιμοι εδώ και δεκαετίες. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι εντοπίζονται στις ΗΠΑ – πρόκειται για 565 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή