ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Goldman Sachs θα μετακινήσει εκατοντάδες υπαλλήλους λόγω Brexit

i-goldman-sachs-tha-metakinisei-ekatontades-ypalliloys-logo-brexit-2181175

Η Goldman Sachs θα μετακινήσει εκατοντάδες εργαζομένους εκτός Λονδίνου πριν το Brexit, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ευρωπαϊκού βραχίονα της εταιρίας.

«Θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Νοντ, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International στο CNBC.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία διαζυγίου με την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, ξεκινώντας δύο χρόνια διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν το μέλλον της Βρετανίας και της Ευρώπης.

Το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Goldman βρίσκονται στη Βρετανία, όπου απασχολεί περίπου 6.000 εργαζομένους.

Ο Νοντ δήλωσε ότι το μεγάλο ερώτημα σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι εάν η Βρετανία και η ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μεταβατικές ρυθμίσεις καθώς προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit, μια διαδικασία που ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαρκέσει παραπάνω από τη διετή περίοδο διαπραγματεύσεων.

«Δεν μπορούμε να στηριχθούμε πάνω τους άρα πρέπει να έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης και αυτό θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε», δήλωσε ο Νοντ.

Αρχικά, η τράπεζα θα αρχίσει να προσλαμβάνει κόσμο στην Ευρώπη και να μετακινεί υπαλλήλους από το Λονδίνο καθώς και να επενδύει στις υποδομές και στην τεχνολογία τους επόμενους 18 μήνες για να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, δήλωσε ο Νοντ.
Αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες τοποθεσίες θα ευνοηθούν, αν και δήλωσε ότι η εταιρία έχει άδειες τραπεζικής λειτουργίας στη Γαλλία και τη Γερμανία και γραφεία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

«Τους επόμενους 18 μήνες θα αναβαθμίσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις, θα αποκτήσουμε επιπλέον χώρο σε κάποιες από αυτές και θα αυξήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων, τις δυνατότητες και τις υποδομές σε ορισμένες από αυτές», δήλωσε ο ίδιος.

«Η μορφή που θα έχει εντέλει η παρουσία μας εξαρτάται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και από αυτό που θα αναγκαστούμε να κάνουμε λόγω αυτών. Ανεξάρτητα από το σενάριο, ανεξάρτητα από την έκβαση, το Λονδίνο θα παραμείνει για εμάς ένας πολύ σημαντικός περιφερειακός κόμβος και ένας πολύ σημαντικός παγκόσμιος κόμβος» πρόσθεσε ο Νοντ.