Βέτο από Κομισιόν στη συγχώνευση του DB με το LSE

Βέτο από Κομισιόν στη συγχώνευση του DB με το LSE

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ σύντομα αναμένεται να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βέτο στη συγχώνευση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) με αυτό της Φρανκφούρτης (Deutsche Boerse), σύμφωνα με πηγές του Reuters. Ετσι θα μπει ο επίλογος στα φιλόδοξα σχέδια των δύο χρηματιστηρίων, που ανακοινώθηκαν έναν χρόνο πριν και παρ’ ολίγον να υλοποιηθούν. Αιφνιδίως, όμως, η Κομισιόν έθεσε ως όρο την πώληση της μονάδας διαπραγμάτευσης σταθερού εισοδήματος του LSE στην Ιταλία, αλλά το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αρνήθηκε να συναινέσει σε αυτό το αίτημα.

Είναι πολύ πιθανό το βέτο να ασκηθεί την επόμενη Τετάρτη στις 29 Μαρτίου, παρότι συμπίπτει με την αναμενόμενη αίτηση της Βρετανίας για την επίσημη έναρξη των διαδικασιών για το Brexit. Καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν ότι η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. έβαλε φρένο στην όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα καμία από τις δύο πλευρές να μην είναι ιδιαίτερα θερμή ως προς την ιδέα της συγχώνευσης. Γερμανοί πολιτικοί παράγοντες είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την εγκατάσταση της έδρας του νέου χρηματιστηριακού γίγαντα στο Λονδίνο και όχι στη Φρανκφούρτη, αλλά το LSE δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε και η έναρξη ερευνών εις βάρος του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, Κάρστεν Κέντζετερ, ο οποίος θα ήταν επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρείας που θα αναδυόταν από τη συγχώνευση του LSE-Deutsche Boerse. Eικάζεται ότι ο κ. Κέντζετερ γνώριζε εκ των προτέρων για τη συγχώνευση όταν αγόρασε μετοχές 4,5 εκατ. ευρώ του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015. Η συγχώνευση ανακοινώθηκε δύο μήνες μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή