Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου όδευαν χθες προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από την αρχή του 2017, χάρη στην προσδοκία πως ο ΟΠΕΚ θα επεκτείνει και στο β΄ εξάμηνο τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων έχει ενισχυθεί κατά 4,5% από την αρχή της εβδομάδας και η τιμή του αμερικανικού αργού ξεπέρασε τα 50 δολ. το βαρέλι αφότου το Κουβέιτ υποστήριξε την επέκταση της μείωσης της παραγωγής. Χθες το μεσημέρι, το WTI υποχωρούσε 0,62% στα 50,04 δολ. το βαρέλι και το Brent υποχωρούσε κατά 0,85% στα 52,51 δολ. το βαρέλι. Παρ’ όλα αυτά, από την αρχή του 2017 η τιμή του WTI έχει υποχωρήσει 6,6%, πτώση που είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία από τα τέλη του 2015. Πέντε μέλη του ΟΠΕΚ υποστηρίζουν την επέκταση της μείωσης, ενώ η επόμενη υπουργική σύνοδος θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου.

Ανοδικά ο χρυσός

H επανεμφάνιση του πληθωρισμού και τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν συνδυασμό ευνοϊκών παραγόντων για άνοδο της τιμής του χρυσού, ο οποίος ενδεχομένως να φθάσει έως και τα 1.500 δολάρια η ουγγιά. Κατά τον Ρόναλντ – Πέτερ Στέφερλε, συνεταίρο της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Incrementum, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται να φθάσει τα 1.400 – 1.500 δολάρια η ουγγιά έναντι των 1.249 δολαρίων σήμερα.

Τελευταία φορά είχε αγγίξει τα επίπεδα των 1.400 δολαρίων η ουγγιά τον Σεπτέμβριο του 2013. Από τις αρχές του 2017 η τιμή του χρυσού ανέρχεται. Βοηθητικά σε αυτό συμβάλλουν οι αμφιβολίες για την ικανότητα του Τραμπ να προωθήσει τα σχέδια για μείωση φορολογίας και περιορισμό ρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις επικείμενες εκλογές σε Γαλλία – Γερμανία και στις διαπραγματεύσεις του Brexit. Επίσης, οι επενδυτές αναμένουν άνοδο πληθωρισμού, ενώ ο δείκτης στις ΗΠΑ προσεγγίζει τον στόχο της Fed για 2%. Συνήθως όταν διαμορφώνεται κλίμα ρευστότητας στη διεθνή πολιτικοοικονομική σκηνή και ενισχύεται ο πληθωρισμός, o χρυσός προσφέρει αντιστάθμισμα και ενδυναμώνεται. Κατά τον κ. Στέφερλε, τέλος,το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον τοποθετείται στις αρχές καλοκαιριού.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

H αβεβαιότητα που επικράτησε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euroworking Group για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, επιδείνωσε την εικόνα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αφού ενισχύθηκαν οι αποδόσεις για δεύτερη συνεχή μέρα και ταυτόχρονα υποχώρησαν οι τιμές των ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, το ετήσιο κρατικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση 8,10% από 7,50% στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ενώ το 2ετές κρατικό ομόλογο κατέγραψε απόδοση 7,35% από 7,30% στη συνεδρίαση της 30ης Μαρτίου. Αντίθετα, αμετάβλητη παρέμεινε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και διαμορφώθηκε στο 6,85%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές) κυμάνθηκε στις 652 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή