Η Amazon εξαγόρασε την αραβική Souq.com

Η Amazon εξαγόρασε την αραβική Souq.com

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία υψηλής τεχνολογίας στη Μέση Ανατολή είναι γεγονός. Η Amazon εξαγόρασε την αραβική Souq.com και έθεσε στο περιθώριο τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα του Ντουμπάι Μοχάμεντ Αλαμπάρ. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός όμιλος του διαδικτυακού λιανεμπορίου συμφώνησε να αποκτήσει τον μεγαλύτερο ιστότοπο λιανεμπορίου της Μέσης Ανατολής, με την επωνυμία Souq.com.

Λέγεται ότι η Amazon θα καταβάλει λιγότερα από τα 800 εκατ. δολάρια της προσφοράς του Μοχάμεντ Αλαμπάρ, o οποίος έχει διασυνδέσεις με την κυβέρνηση του Ντουμπάι. Πέρυσι, σημειωτέον, η Souq.com είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. δολ.

Η Souq.com εδρεύει στο Ντουμπάι και εξυπηρετεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, το Ομάν και το Κατάρ. Συχνά την αποκαλούν «Αmazon της Μέσης Ανατολής», δεδομένου ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στον αραβικό κόσμο.

Ιδρύθηκε το 2005 από τον Σύρο επιχειρηματία Ρονάλντο Μουσβάρ, υπό τη μορφή ενός ιστότοπου δημοπρασιών, αλλά το 2011 μετασχηματίστηκε σε ιστότοπο λιανικών πωλήσεων. Διαθέτει μεγάλο εύρος προϊόντων, από τρόφιμα, λαχανικά και είδη υγιεινής, μέχρι ηλεκτρονικά είδη και ενδύματα. Κάθε μήνα έχει 24 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες και αναπτύσσεται τάχιστα.

Σημαντική πρόκληση

Με την 100% απόκτηση της Souq.com (souk, σουκ στα αραβικά σημαίνει «αγορά»), η Αmazon εισέρχεται σε μία πολλά υποσχόμενη αγορά, όπως παρατηρεί η Goldman Sachs, η οποία είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου της Amazon στην εξαγορά της Souq.com.

Στην τεράστια αγορά των χωρών της Μέσης Ανατολής μόνον το 2% των λιανικών πωλήσεων διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, οπότε οι δυνατότητες ανάπτυξης της αμερικανικής εταιρείας είναι σημαντικές. «Με το να ενταχθούμε στην οικογένεια της Amazon θα ενισχύσουμε τα δίκτυα διανομής μας και θα εμπλουτίσουμε τις επιλογές των καταναλωτών μας πολύ γρήγορα», επισημαίνει ο ιδρυτής της Souq.com.

Η Amazon, η οποία επενδύει σε αναπτυσσόμενες αγορές ηλεκτρονικών αγορών, όπως το Μεξικό και η Ινδία, θα αποκτήσει εύκολα πρόσβαση στη Μέση Ανατολή χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή